Steden in de Verenigde Staten van Amerika

De Verenigde Staten telt een enorm aantal steden. Hoewel in principe iedere stad wel iets te bieden heeft aan toeristen, zijn het vooral de steden met unieke eigenschappen, ligging of bezienswaardigheden die onder internationale toeristen populair zijn. Daardoor zijn het eigenlijk zo’n 25-30 steden die de verlanglijstjes domineren van wie een vakantie in Amerika wil vieren. Wij hebben op deze pagina een groot aantal van deze steden beschreven. Bij verschillende steden verwijzen we naar externe websites met meer informatie over de betreffende steden.New York City

In het overzicht van Amerikaanse steden mag New York City natuurlijk niet ontbreken. Het voorheen geheten Nieuw-Amsterdam heeft een grote verwantschap met Nederland. Behalve dat deze stad ooit Amsterdam heette zijn er ook een aantal districten in New York die deze link naar Nederland nog doen herinneren. Zo is Brooklyn genoemd naar het Nederlandse plaatsje Breukelen en Harlem heeft zijn naam te danken aan Haarlem. Zo zijn er nog tal van andere plekken in New York die het verwantschap met de lage landen bekrachtigen.
Naast dit historisch verwantschap is New York ook tegenwoordig nog één van de meest tot de verbeelding sprekende steden van de Verenigde Staten en zelfs van de wereld. Eén van de plekken waar je wat ons betreft zeker moet komen tijdens je bezoek aan New York is het ‘Central Park’ dat in Manhattan ligt. Het Park dateert uit 1873 en is ruim 370 hectare groot. Jaarlijks komen 30 miljoen bezoekers naar het park om te genieten van de relatieve rust is de stad die nooit slaapt. In totaal is 11.000 hectare aan parken te vinden in New York. Andere bekende parken naast Central park zijn Prospect Park in Brooklyn en Flushing Meadows Corona Park in Queens. Dit laatste park is ook de plek waar jaarlijks rond september het US open tennistoernooi wordt gehouden.

Naast de plekken van relatieve rust zijn er in New York tal van ander bezienswaardigheden. Zo zijn er in New York een aantal van de beste musea ter wereld te vinden. Zo is er in het MoMa een indrukwekkende collectie van hedendaagse kunst te bewonderen en bovendien heeft dit museum ook uitstekende tijdelijke exposities. Andere befaamde musea in New York zijn het Guggenheim museum, het Metropolitan Museum of Art en natuurhistorisch museum. Alleen liefhebbers van kunst kunnen makkelijk tijdens een korter of langer verblijf in deze stad hun dagen vullen met het bezoeken van de beste musea en galeries ter wereld. Naast de vele musea, staat New York bekend om andere culturele locaties en evenementen. Zo is Broadway bekend om de vele musicals die hier te bewonderen zijn. Ook zijn er een aantal muziek- en culturele centra in de stad. Carnegie Hall staat bekend om zijn uitstekende akoestiek en in Rockefeller Center is de Radio City Music Hall ondergebracht. Dit theater staat bekend om de vele elementen in Art-Deco stijl. Eigenlijk heeft New York alles, niet alleen liefhebbers van kunst en cultuur kunnen hier hun hart ophalen.

Sportliefhebbers kunnen een aantal stadions bezoeken van grote bekende sportploegen die in deze wereldstad hun thuishaven hebben. En dan zijn er natuurlijk nog de talloze bezienswaardigheden. Denk aan het vrijheidsbeeld, One World Trade Center, de vele bruggen, empire state building en Saint Patrick’s Cathedral. Ook voor eten en drinken zit je goed in New York. Let wel een beetje op, want het aanbod is enorm en dus ook het verschil in kwaliteit kan groot zijn. Vele culturen hebben ook hun eigen wijken waardoor je op die plaatsen eten en drinken kunt nuttigen die je niet verwacht in de Verenigde staten. Als je wat meer te weten wilt komen over alles wat er in New York te doen is, dan kun je ook terecht op onze website newyorkvoorbeginners.nl

Chicago

In het noorden van de Verenigde Staten in de staat Illinois aan met Michiganmeer ligt de stad Chicago. De stad is een metropool en bekend om meerdere zaken. Zo was het in deze stad waar Al Capone tijdens de drooglegging de dienst uitmaakte. In de wat recentere geschiedenis komen we de naam Oprah Winfrey tegen sinds ze 1985 hier haar beroemde televisieshow maakte. Chicago is ook een bekende universiteitsstad. In totaal zijn hier vijftien universiteiten te vinden, waaronder het gerenommeerde Northwestern University. Ook zijn er tal van bezienswaardigheden te vinden in Chicago. Willis tower was bijvoorbeeld lange tijd het hoogste gebouw ter wereld. Het Adler Planetarium is het oudste nog functionerende planetarium ter wereld. In het zuiden van het Grant Park is een voor publiek vrij toegankelijk aquarium. Het Shedd aquarium dateert uit 1930. In de loop der jaren zijn er tal van aquaria bijgekomen. Het Wild reef uit 2005 is het meest recente onderdeel van dit aquariumcomplex.

De lijst met bezienswaardigheden is natuurlijk veel langer. Wanneer je graag de drukte van de stad wilt ontsnappen, kun je bijvoorbeeld naar het Millennium Park. Dit park is aangelegd op een voormalig rangeerterrein en is gerealiseerd door lokale bedrijven die tientallen miljoenen hebben gesponsord om dit park te realiseren dat eigenlijk zo ronde het nieuwe millennium geopend had moeten worden. Uiteindelijk werd het park geopend in 2004 en is in korte tijd uitgegroeid tot een ontmoetingsplaats op cultureel, economisch en ecologisch vlak. Zo is hier een enorm openluchttheater en vind je hier ook de ‘Cloud Gate’, een beroemd kunstwerk van de hedendaagse kunstenaar Anish Kapur. Mocht je voor je bezoek aan Chicago al willen kennismaken met werk van deze wereldberoemde artiest, dan kun je eens kijken in de Pont in Tilburg. Er is een ijsbaan in het park waar je even lekker wat rondjes kunt schaatsen.

Miami & Miami Beach

In het zuidoosten van de Verenigde staten vinden we de steden Miami en Miami Beach. In dit overzicht behandelen we ze voor het gemak als één plaats. Miami is een echte sportstad, zo zijn hier de honkbalploeg ‘Miami Marlins’, NFL ploeg ‘ Miami Dolphins’ en het NBA team ‘Miami Heat’ te vinden. Daarmee zijn de meest populaire sporten hier vertegenwoordigd op het hoogste niveau.

Miami is een beetje het Benidorm van de Verenigde Staten. Door het aangename klimaat gedurende alle seizoenen zijn hier veel senioren te vinden die hier hun residentie hebben. Dat betekent overigens niet dat die vergelijking daarmee kan doorgetrokken worden. Waar je in de Spaanse badplaats misschien denkt aan vele grote betonnen complexen waar de oude van dagen hun residentie hebben, zijn er in Miami vele mooie Art-Deco hotels te vinden. En dan met name aan Miami Beach. Mensen zullen Miami ook kunnen kennen door een aantal televisieseries die zich afspeelden in deze stad. In de jaren tachtig van de vorige eeuw de hitserie ‘Miami Vice’ en de meer recente maar minstens net zo grote hitserie ‘Dexter’. Ook de ‘Golden Girls’ woonden in Miami. Toen was Miami al een toevluchtsoord voor vele mensen op respectabele leeftijd. Ook de omgeving van Miami is geliefd bij toeristen. Zo is Orlando waar meerdere grote themaparken zijn niet al te ver hiervan verwijderd. Disney world en Sea world zijn hiervan de bekendsten. Ook de cultuur van Miami is een smeltkroes. Zeker 70% van de bevolking heeft een Latino of Hispanic achtergrond. Een woordje Spaans kan hier dus wel handig zijn.

De meeste toeristen zullen zich vooral focussen op het deel Miami Beach. Enkele bekende Art-Deco hotels, zoals Cadillac Hotel en Fontainebleau hotel, zijn hier te vinden. Ook heeft Miami Beach een bruisend uitgaansleven met vele clubs en uitstekende restaurants. Een leuke periode om Miami Beach te bezoeken is tijdens de ‘Winter Music Conference’. Dit is na het Amsterdam Dance Event het grootste evenement op het vlak van elektro- en dance music. Vele grote namen uit dance scene zijn dan hier te bewonderen. Al met al is Miami een leuke plaats in de Verenigde Staten waar het vaak goed toeven is. Alleen in het orkaanseizoen wil het hier weleens spoken.

Meer over Miami lees je op Miami voor beginners

Miami & Miami Beach

Boston

Er zijn vast nog wel mensen die bij Boston moeten denken aan de komische televisieserie ‘Cheers’. De stad ligt in het noordoosten van de Verenigde Staten. De stad werd al in 1630 gesticht en is daarmee één van de oudere steden van het land. De stad heeft redelijk wat te bieden op vlak van kunst en cultuur. Zo is Boston de residentie van het beroemde Boston Symphony Orchestra en het al minstens net zo wereldbefaamde Boston Ballet. Daarnaast zijn er in de stad ook een aantal bekende musea te vinden. Het Museum of Fine Arts en het Isabella Stewart Gardner Museum zijn de bekendsten. Ondanks dat in dit laatste museum in 1990 een aantal grote bekende werken, waaronder van Rembrandt, Vermeer en Govaert Flinck, zijn gestolen, zijn er nog tal van kunstwerken te bewonderen. Overigens is er nog een altijd een grote beloning in het verschiet gesteld voor de tip die leidt naar de vondst van de twaalf kunstwerken.

Naast de kunst en cultuur die in Boston vertegenwoordigd zijn, heeft stad ook nog vele andere bezienswaardigheden. Zo is het vier kilometerlange Freedom Trail een wandelroute die dwars door de stad wordt aangegeven met een rode lijn. Het mooie van dit traject is dat langs deze lijn tal van bezienswaardigheden liggen. Zo begint het traject bij Boston Common, het oudste park van de stad en kom je onder andere langs het State House, de begraafplaats Ols Granery waar bekende inwoners en strijders van Boston en de VS begraven liggen en het Old South Meeting House waar de Boston Tea Party min of meer geboren werd. In het Fenway Park vind je het stadion van de beroemde honkbalploeg ‘Boston Red Sox’. Castle Island is een bekende trekpleister waar Fort Indepence te bewonderen is.

Boston

Los Angeles

De bekendste stad aan de westkust van de Verenigde staten is voor de meesten Los Angeles. De stad is dan ook een bekende plaats waar de grote films worden gemaakt in Hollywood en waar een aantal toonaangevende musea te vinden zijn. Zo is hier het MOCA, het Museum of Contemporary Art te vinden. Dit is één van de beste musea met hedendaagse kunst. Entertainment is toch wel de hoofdsector van deze stad. Bekende plaatsen zijn de Hollywood Boulevard met Walk of Fame waar de sterren zijn geplaveid. Ook de verschillende filmstudio’s zijn te bezoeken. Aan de kust ligt ook het bekende Venice Beach. Een plek waar je lekker kunt flaneren over de boulevard en kunt genieten van zon, zee en strand. Ook is het leuk om een tour te maken door Beverly Hills en langs te huizen te gaan van de bekende acteurs. Het is trouwens leuk om te weten dat Los Angeles model heeft gestaan voor het bekende computerspel Grand Theft Auto V. Hierbij is in het spel zo getailleerd te werk gegaan dat een fervente speler van het spel redelijk zijn weg zal kunnen vinden in de Analoge versie van de stad.

LA is een echte sportstad. Zo was het gastheer van de Olympische spelen van 1932 en 1984. Teams van alle grote Amerikaanse sporten zijn aanwezig in de stad. Zo kunnen basketballiefhebbers de LA Lakers en de LA Clippers supporteren. Honkballiefhebbers kunnen naar wedstrijden van de LA Dodgers en de Anaheim Angles. Voetbalploeg LA Galaxy ia een begrip in de stad, mede omdat David Beckham hier speelde.

Los Angeles is een leuke stad om te bezoeken. Het enige nadeel is dat grote delen van de stad chronisch last hebben van verkeersproblemen, waardoor je voldoende tijd moet reserveren om een locatie te bereiken.

Meer info over Los Angeles lees je op Los Angeles voor beginners

Los Angeles

New Orleans

In de staat Louisiana ligt de grote stad New Orleans. Waar velen zullen denken dat deze naam te danken is aan de Franse plaats Orleans, klopt dit niet. De stad is genoemd naar de Fransman Filips II van Orléans. Deze man was dan wel de Hertog van het Franse Orleans, maar de naam van New Orleans is te danken aan deze man. De stad is ook wel bekend onder de naam ‘The Big Easy’. Hiermee krijg je al een indruk van de mentaliteit die hier hangt. Deze stad heeft weer een geheel eigen cultuur. Dat heeft natuurlijk alles met de geschiedenis van de stad en de regio te maken. De stad aan de Mississippidelta ligt in het zuiden. Hier waren de grote katoenplantages en de daarbij behorende slavernij. Ruim 60% van de inwoners van New Orleans heeft dan ook een Afro Amerikaanse achtergrond. Voorouders van deze inwonersgroep waren vaak slaven die een eigen cultuur hebben ontwikkeld tijdens hun onderdrukking. Zo is New Orleans de bakermat van de Dixieland en de Jazz. Muziekstromingen die waren verwant aan de gezangen van de slaven.

Het belangrijkste evenement van New Orleans is Mardi Gras. Op vette dinsdag is the big Easy een stad waar het preutse Amerika ver te zoeken is. In de warmte van het zuidelijke Louisiana wordt de dag voor As woensdag uitbundig gevierd. In 2005 trok Orkaan Katrina over New Orleans. Nog altijd zijn hier sporen zijn te vinden. Grote overstromingen hebben complete wijken weggevaagd en zo zijn er nog altijd wijken die verlaten zijn en erbij liggen zoals ze na de overstromingen werden aangetroffen.

New Orleans

Philadelphia

In het noorden aan de oostkust ligt de plaats Philadelphia. Het is de grootste stad van Pennsylvania en de stad werd gesticht in 1681. Onze lezers kennen de stad ongetwijfeld van de Rocky films die hier zijn opgenomen. Hier gebruikt Silvester Stallone de 72 treden van de trap aan het Philadelphia Museum of Art als trainingstoestel. Sinds 1982 prijkt na de opnames van Rocky 3 ook een standbeeld van Rocky op deze plaats. Hiermee is het dan ook meteen één van de grootste bezienswaardigheden van de stad. Een mooi stukje filmgeschiedenis beleven en het museum bezoeken.

Philadelphia is wel vaker het decor voor films geweest. Zo kreeg Bruce Springsteen een Oscar voor het nummer ‘Streets of Philadelphia’ en ook de films ‘National Treasure’ en ‘Invincible’ hebben deze stad als decor. Ook nog andere minder bekende films zijn in Philadelphia opgenomen. Het is dus ook mogelijk om een tour te maken en verschillende plekken van de films te bezoeken.

De stad heeft veel interessante bezienswaardigheden. Zo staat het ‘Independence National Park’ op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Andere veel bezochte bezienswaardigheden zijn de ‘First and Second Bank of the United States’ de ‘Gloria Dei’ kerk en ‘Fort Mifflin’.

Kunstliefhebbers kunnen naar het al eerder vermeldde Philadelphia Museum of Art dat ruim 240.000 werken in haar collectie heeft. Ook is er een Rodin Museum waar de grootste collectie beeldhouwwerken buiten Frankrijk van deze beeldhouwer te bewonderen is. Ook de muurschilderingen zullen je opvallen. In totaal zijn er zo’n 2700 in de gehele stad aanwezig, waarmee het de grootse collectie ter wereld is.

Philadelphia

Seattle

In het Noordwesten van de Verenigde staten ligt de grootste stad van de staat Washington. Seattle heeft één wereldberoemd herkenningspunt die je regelmatig terugziet tussen de andere iconen van de planeet. Sinds de wereldtentoonstelling van 1932 prijkt hier de ‘Space Needle’. Dit 184 meter hoge gebouw kun je bezoeken en vanaf het uitkijkpunt heb je een prachtig uitzicht over de stad Seattle en haar nabijgelegen eilanden en in de in de verte gelegen Olympic Mountains. Er zijn geen trappen die je naar boven brengen, maar de lift brengt je er in 43 seconden. Seattle is ook een groene stad met maar liefst 400 parken. Discovery park is het grootste en bekendste park en Denny Park, die werd opgericht in 1884, de oudste.

Seattle is een belangrijke economische plek in de Verenigde staten. De Boeings worden hier geassembleerd en ook de hoofdkantoren van Amozon.com en Starbucks zijn hier gevestigd. Seattle is ook een belangrijke muziekstad. Het wordt gezien als de bakermat van de grunge-muziek en sinds het jaar 2000 kun je hier ook het EMP Museum bezoeken. Dit Futuristische gebouw ligt bij de Space Needle en is gewijd aan de sciencefiction, popmuziek en popcultuur. Het is een opvallend gebouw van buiten, met opvallende vormen en kleuren. Deze vorm van architectuur wordt ook wel ‘BLOB-architectuur’ genoemd. Een andere trekpleister is de Seattle Center Monorail die ook dwars door het EMP loopt.

Meer over Seattle lees je op Seattle voor beginners

Seattle

San Francisco

De metropool San Francisco ligt in het noorden van de staat Californië. Het is gesitueerd in de Francisco Bay Area en ligt op het schiereiland van San Francisco die op zijn beurt de Stille Oceaan en baai van San Francisco van elkaar scheidt.

Deze stad spreek vele mensen tot de verbeelding. Denk maar aan de hellende rechte straten en de daarbij behorende kabeltrams. De iconische Golden Gate brug is hier te vinden. Eén van de bekendste gevangenissen van de Verenigde Staten, maar ook van de wereld, ligt ook in de baai van San Francisco. Alcatraz heeft beroemende gevangenen gehad, zoals Al Capone en het werd onmogelijk geacht om er te ontsnappen. Iets dat dan wel is gelukt door enkelen, maar vaak overleefde ze dit niet of werden ze nog voor het verlaten van het eiland in de kraag gevat. Er zijn veel films gemaakt over deze beroemde gevangenis. De wijk Castro is één van de bekendste wijken binnen de home scene. San Francisco is de toegangspoort naar ‘Silicon Valley’, het duurste stukje grond ter wereld. Hier zijn alle grote Tech bedrijven, als Apple, Google, Yahoo, Uber en nog vele meer gevestigd. Een bezoek aan deze bijzondere plek kan zeker tech-liefhebbers een leuke en unieke ervaring zijn. Ook de China Town van deze stad is bekend en zeker de moeite van het bezoeken waard. Dierenliefhebbers kunnen naar Pier 39 waar de zeeleeuwen al liggen te wachten om je te begroeten.

Meer info over San Francisco lees je op San Francisco voor beginners

San Francisco

Dallas

De stad Dallas in noordwesten van de staat Texas is bij veel mensen gekend om twee dingen. Zo speelde zich hier de gelijknamige televisieserie ‘Dallas’ af, die draaide rond de familie Ewing. Een andere reden waarom veel mensen Dallas kennen is omdat hier een belangrijk moment uit de recente geschiedenis heeft plaatsgehad. Het was hier dat 22 november 1963 John F Kennedy werd vermoord door waarschijnlijk Lee Harvey Oswald. Het mag duidelijk zijn dat deze trieste dag uit de recente geschiedenis een belangrijke trekpleister is voor mensen die Dalles bezoeken. Het Sixth Floor Museum is gevestigd in de Dallas County Administration Building van waaruit het dodelijke schot op Kennedy werd gelost.

Een ander belangrijke bezienswaardigheid is de Southfork Ranch waar een groot deel van de televisiereeks Dallas zich afspeelde. Dit zijn de twee belangrijkste bezienswaardigheden van Dallas. Er zijn ook aantal musea, waarvan Dallas Museum of Art een toonaangevende collectie heeft opgebouwd sinds haar opening in 1903.

Orlando

In het zuidoosten van de Verenigde Staten ligt de stad Orlando in de staat Florida. De plaats ligt niet ver van Miami en een bezoek aan deze stad is dan ook goed te combineren met een bezoek aan Orlando. De stad heeft drie belangrijke grote trekpleisters. Dat zijn Seaworld Orlando, Universal Resort Orlando en Walt Disney World Resort. Deze laatste is één van de meest spectaculaire themaparken ter wereld en opende haar deuren in 1971. Eigenlijk is dit een resort met verschillende themaparken, zoals Magic kingdom, Epcot, Disney’s Hollywood Studios en Disney’s Animal Kingdom. Ook zijn er twee grote waterparken, winkel- en uitgaansgebieden en vele hotels.
Zeker kinderen wanen zich hier in een sprookjeswereld en dat maakt het dan ook een prima locatie voor gezinnen met kinderen. Bovendien zijn er dus ook nog Universal Orlando Resort, waar ook meerdere themaparken zitten, en Seaworld. Een verblijf in de regio Orlando betekent dat je niet zorgen hoeft te maken of je kinderen wel zullen genieten.

Orlando

Salt Lake City

De hoofdstad van de staat Utah is Salt Lake City. Veel mensen zullen de stad nog wel kennen van de vrij recente Olympische Winterspelen van 2002. Ook is het op sportief vlak bekend als de thuisbasis van de NBA-ploeg ‘Utah Jazz’. De stad staat ook bekend als de stad van de Mormonen, een aparte cultuur binnen het Christelijke geloof.

De belangrijke bezienswaardigheden Salt Lake City zijn veelal religieuze gebouwen, waarvan Salt Lake City Temple de bekendste is. Het is dan ook een prachtige kerk van zowel buiten- als binnenzijde. De kerk is gelegen aan het plein ‘Temple Square’ dat tevens het belangrijkste plein is van de stad. Hier vind je ook nog de ‘Salt Lake Tabernacle’ en de ‘Salt Lake Assembly Hall’. Het belangrijkste evenement van Salt Lake City is ‘Pioneer Day’ dat jaarlijks op 24 juli wordt gevierd. Op deze dag wordt herdacht dat de Mormonen zicht settelden in deze regio.

Honolulu

De staat Hawaï, is hoewel ver gelegen van de hoofdstad Washington DC één van de vijftig staten van de Verenigde Staten van Amerika. Honolulu is de grootste stad en tevens de hoofdstad van Hawaï. De stad ligt aan de zuidoostelijke kust van Hawaï.

In het Hawaïaans betekent Honolulu ‘beschutte haven’. De stad op het afgelegen eiland heeft een aantal mooie bezienswaardigheden. Zeker de vele botanische tuinen in deze stad zijn de moeite van het bezoeken waard. Ze zijn prachtig onderhouden en floreren in een groene omgeving met vele unieke orchideeën, kruiden en specerijen. Het geeft je een mooi overzicht van alles wat hier groeit en bloeit. Andere bezienswaardigheden in Honolulu zijn de wijk Waikiki waar je ook Waikiki Aquarium kunt vinden, het Ala Moana Center dat het grootste oplucht shoppingcenter ter wereld is en dan is er ook nog Diamond Head. Deze laatste is een vulkanische slakkenkegel die zijn naam te danken heeft aan zeelieden die van een afstand dachten dat glinstering in de rotsen afkomstig waren van diamanten. In de werkelijkheid zijn dit Calsiet Kristallen, maar dat neemt niet weg dat Diamond Head zeker de moeite van het bewonderen waard is.

Honolulu

Atlanta

In de staat Georgia ligt de grootste stad en tevens hoofdstad van deze staat, Atlanta. Sommigen herinneren zich Atlanta wellicht nog wel als gastheer van de Olympische zomerspelen van 1996. Het was tijdens deze spelen dat de Nederlandse volleybalheren het goud wonnen en geschiedenis schreven. Ook is Atlanta de stad waar Martin Luther King vandaan kwam. Het mag dan ook duidelijk zijn dat deze historische figuur ook tegenwoordig nog een reden is voor veel bezoekers om Atlanta aan te doen. Hier kun je kun je veel meer te weten komen over de man die streed voor gelijke rechten van Afro Amerikanen in de Amerikaanse samenleving. De plek om hier meer over te weten te komen in Atlanta is het Martin Luther King Jr. National Historic Site.

Het Olympische park is nog altijd een belangrijke trekpleister. Zo vind je hier ‘World of Coca-Cola’. Dit is een permanente tentoonstelling die je geschiedenis van het iconische frisdrankje verteld en waar je ook meer te weten komt over de reclame van Coca-Cola. Ook het Georgia Aquarium is te vinden bij het Olympische park en een belangrijke trekpleister. Dit aquarium is tot stand gekomen door een privé donatie van 250 miljoen dollar. Hier zwemmen onder andere vier walvishaaien, witte dolfijnen, schildpadden, manta’s, zaagvissen en nog veel meer. Naast de hier reeds genoemde bezienswaardigheden, zijn ook het High Museum of Art, het Jimmy Carter Library and Museum en het Delta Flight Museum interessante bezienswaardigheden.

Indianapolis

De hoofdstad van de staat Indiana is Indianapolis. Dat deze stad uiteindelijk is uitgegroeid tot de grote en belangrijke stad die ze nu is, heeft ze niet te danken aan haar locatie. Bij de stichting van Indianapolis lag de stad in moerassig gebied. Uiteindelijk werd het een belangrijke stad door de komst van de Railway in 1847. Hierdoor werd de stad een stuk beter bereikbaar en zeer levensvatbaar.

De beste tijd om naar Indianapolis te gaan is wanneer In Europa het F1 circus neerdaalt in Monte Carlo. Het is namelijk in datzelfde weekeind dat in Indianapolis de ‘Indy 500’ wordt verreden. Dit is de bekendste en belangrijkste race uit de Indycar competitie. Er wordt dan tegen enorm hoge snelheid 500 mijl gereden op een ovale baan. Natuurlijk is het ook leuk om dit circuit te bezoeken wanneer de legendarische race er niet is. Het Indianapolis Motor Speedway biedt haar bezoekers veel mogelijkheden om meer te weten te komen over het circuit en de beroemde race. Leuk is ook wel om te vermelden dat de Nederlander Arie Luyendijk twee keer de race wist te winnen waarmee hij tot de komst van Max Verstappen in de Formule 1 de meest succesvolle Nederlandse autocoureur was. Andere belangrijke bezienswaardigheden zijn Memorial Circle waar ook het ‘Soldiers and Sailors Monument’ is gevestigd. Ook het Indiana Stateshouse is een echte trekpleister, een mooi historisch monument waar nog altijd de wetgevende vergadering van de staat Indiana zetelt. Ook de Indianapolis Zoo en India World War Memorial Plaza mogen niet overgeslagen worden wanneer je de hoofdstad van Indiana bezoekt.

Portland

In de staat Oregon ligt de grote stad Portland. De Stad ligt in het noordwesten van de Verenigde Staten. De stad heeft de bijnaam ‘City of Roses’, een naam die ze mede danken heeft aan het klimaat dat hier heerst en uitstekend is voor het kweken van rozen. De verschillende rozentuinen zijn dan ook enkelen van de bezienswaardigheden die deze stad haar bezoekers te bieden heeft. Ondanks dat de stad niet direct aan zee ligt, biedt de rivier de Columbia toch een goede bereikbaarheid waardoor het ook havenstad is.

Het stadspark Washington Park is de belangrijkste trekpleister van de stad. Het park is maar liefst 166 hectare groot en in het park, zijn een dierentuin, een bosbouwmuseum, een arboretum, sportvelden, kunstwerken, monumenten en nog veel meer te vinden. De Pittock Mansion is ook een geliefde bezienswaardigheid. Dit is een groot woonhuis dat is gebouwd in renaissance stijl en het huis is vrij toegankelijk voor publiek.

Portland

Memphis

In de staat Tennessee ligt de grootste stad van deze staat, Memphis. Een naam die de stad heeft te danken aan het Egyptische Memphis. Ondanks dat het de grootste stad is van de staat Tennessee neemt het aantal inwoners in deze stad af. Dat heeft vooral te maken met de sociale omstandigheden in de vele buitenwijken van de stad waar criminaliteit lastig in toom te houden is en mensen vertrekken om elders hun geluk te vinden.
Toch hoeft dit geen reden te zijn om de stad te mijden. Het centrum van de stad is beduidend veiliger dan haar buitenijken en heeft haar bezoekers veel te bieden. Zo is Memphis samen met Nashville de muziekstad van de wereld. De stad heeft een belangrijke bijdrage geleverd bij de opkomst van Rock & Roll. Ook staat de stad bekend om zijn blues. Elvis Presley had hier zelfs zijn residentie Graceland. Dit is ook de plek waar hij begraven is. Graceland is dan ook meteen de meest bezochte bezienswaardigheid van Memphis. Nog altijd kan Elvis rekenen op een grote schare fans die op bedevaart komen naar zijn huis en graf. Ook de Sun Studio’s zijn nog altijd te bezoeken. Dit is de plek waar Elvis zijn eerste plaatsjes opnam en ook andere grote namen als Roy Orbison en BB King maakten gebruik van deze legendarische opnamestudio.

Een andere bezienswaardigheid is het Lorraine Motel. Het was op het balkon van dit hotel waar Martin Luther King werd doodgeschoten. Tegenwoordig is het motel ingericht als burgerrechtenmuseum. In de Memphis Zoo kun je reuzenpanda’s bewonderen.

Houston

In het zuidoosten van de staat Texas ligt de stad Houston. De stad is vooral bekend omdat hier het Lyndon B. Johnson Space Center ligt. Vanuit deze locatie worden alle ruimtemissies van de NASA gecoördineerd en krijgen astronauten hun training. Er is hier ook een bezoekerscentrum ‘Space center Houston’, waar je veel meer te weten komt over de Amerikaanse ruimtevaart. Zo kun je hier nagebouwd ruimtetuig bewonderen, zoals de Mercury MA-9 capsule eb Apollo 17. Ook is er een IMAX-theater en een tramtour langs enkele belangrijke gebouwen

Naast dat Houston de hoofdstad is van de ruimtevaart, zijn er ook nog een aantal andere bezienswaardigheden zoals het Museum of Fine Arts en de Menil Collection waar de verzameling van de John de Menil is ondergebracht. Hier heb je onder andere een Rothko Chapel die volledig gewijd is aan werken van de artiest die bekend staat om zijn gekleurde vlakken. Het is één van de meest indrukwekkende privécollecties met hedendaagse kunst.

Nashville

De stad Nashville is de hoofdstad van Tennessee. Na Memphis is het de tweede stad van deze staat. Het is een stad met een lange geschiedenis waar reeds 1400 voor Christus nederzettingen waren van Indianen. Het huidige Nashville is natuurlijk een stukje jonger en is gesticht in 1779.
Ook Nashville is net als Memphis is een belangrijke muziekplaats. In dit geval is Nashville de onbetwiste hoofdstad van Country Music. Muzikanten die wat in hun mars hebben en wat willen bereiken gaan hier naartoe om op te treden en scholing te volgen aan National Academy of Recording Arts and Sciences. Hier leer je om een professionele muzikant of producer te worden. De NARAS, zoals deze organisatie ook wel wordt genoemd organiseert ook de jaarlijkse Grammy Awards.

Vrijwel alle bezienswaardigheden in Nashville zijn gerelateerd aan muziek. Zo is er de Music City Walk of Fame, waar grote sterren hun plakkaat hebben. Ook is er de Musicians Hall of Fame and Museum waar sinds 2006 de grootste muzieksterren worden vereerd en het museum leert je alles over de muziekgeschiedenis in en rond Nashville. Ook is er een Hall of fame apart voor Country Music, Songwriters, Rockabilly en Gospel.

Nashville

Detroit

De grootste stad van de staat Michigan is Detroit. De naamgever van de stad is de rivier de Detroit. De belangrijkste economische drijfveer van deze stad is de auto-industrie. De stad staat ook wel bekend als Motor City. De crisis van 2008 heeft wel zijn sporen nagelaten in deze stad. De werkloosheid nam toe en vele mensen vetrokken waardoor nu complete wijken leeg staan. Tegenwoordig gaat het gelukkig weer wat beter en sommige legen wijken zijn gekoloniseerd door kunstenaars, vaak de eerste groep die ervoor zorgt dat een verpauperde wijk hip gaat worden. Alleen daarom al is Detroit een interessante bestemming om te bezoeken.

Detroit staat bekend om zijn platenlabel Motown. Daarmee is het de geboorteplaats (niet letterlijk natuurlijk) van grote artiesten als Michael Jackson, Stevie Wonder en Diana Ross. Het is de bakermat van de Soul.
Een groot deel van de trekpleisters in Detroit heeft dan ook te maken met de roemrijke muziekgeschiedenis, zoals het Motown Historical Museum. Ook zijn er een aantal goede musea die de moeite van een bezoek waard zijn.

Key West

Key West maakt deel uit van de eilandengroep die de ‘Florida Keys’ wordt genoemd en het is het meest westelijk gelegen eiland van deze eilandgroep. Ook is het één van de oudste steden van de Verenigde staten. In 1521 stichtten de Spanjaarden hier Cayo Hueso. Key west is ook de plaats die het dichtst bij Cuba ligt. Hierdoor heeft het altijd een aparte positie gehad die natuurlijk na de revolutie in Cuba minder werd door het bevriezen van de betrekkingen tussen de twee landen. Het bleef echter belangrijk voor Key West, want tijdens de Koude Oorlog werd Key West een belangrijke strategische plaats. Tot voor kort stond Key West bekend als ‘ Easy Going’ De stad had een hippiekarakter en de grote massa kwam er niet.

Tegenwoordig is toerisme een grote bron van inkomsten voor Key West. Het is ook een leuke plaats met een vrij lange historie voor Amerikaans begrippen. Veel van gebouwen hebben Spaanse elementen en een bepaalde authentieke uitstraling waardoor Key West tegenwoordig een geliefde bestemming voor toeristen met een groter budget. Enkele van de bezienswaardigheden zijn St Pauls Church, Ernest Hemingway Home & Museum en Sunset Peer. De belangrijkste straat is Duval Street waar ook veel van de trekpleisters te vinden zijn en bovendien veel terrassen en restaurants zijn. Het is een leuke plaats, maar de prijzen liggen hier veel hoger dan bijvoorbeeld in het wat noordelijker gelegen Miami. Iets waar je wel rekening mee dient te houden.

Key West

San Diego

In het zuiden van de staat Californië ligt de stad San Diego. De stad lig aan de grens bij Mexico en daarmee is het een belangrijke grensplaats. Mede hierdoor en ook door de ligging aan een natuurlijke haven heeft de stad zo groot kunnen worden.

San Diego is een uitstekende plaats om tijdens je bezoek aan de Verenigde Staten ook Mexico aan te doen en zo nog een vinkje te zetten achter een land waar je nog niet was geweest. Zeker te voet kom je Mexico vrij makkelijk in.

Bezoekers van San Diego komen graag in Balboa Park. Dit is een 490 hectare groot stadspark die zijn naam heeft te danken aan de ontdekkingsreiziger Vasco Núñez de Balboa. Het park is al openbaar terrein sinds 1853 en er zijn nog monumenten terug te vinden van de Panama-California Exposition uit 1915 en de California Pacific International Exposition uit 1935. Het gaat om mooie monumentale gebouwen die deze tentoonstellingen het park hebben nagelaten. Ook liggen in en rond het park de ‘San Diego Zoo’, verschillende musea, tuinen, wandelpaden en theaters. Door de ligging vlakbij Mexico heeft de stad ook een Latijnse cultuur dat het een unieke belevenis maakt wanneer je hier bent.

Baltimore

Aan de Amerikaanse oostkust liegt de industriestad Baltimore. Dit is de grootste stad van de staat Maryland. Je zult misschien niet meteen denken aan een bezoek aan deze stad tijdens je verblijf in de Verenigde Staten. Toch heeft een stad dergelijke omvang altijd wel iets te bieden. Bij Baltimore is dat niet anders. Zo ligt hier de NS Savannah. Dit schip kun je bezoeken en het kenmerkende aan dit schip is dat dit het eerste vracht-passagiers schip was dat werd aangedreven op kernenergie. Het schip heeft gevaren van 1959 tot 1972 en is tegenwoordig nog te bezoeken. De historische zeehaven van Baltimore is ook een belangrijke trekpleister. De Inner Harbor is een gezellige smeltkroes met winkels, restaurants en musea. Ook vind je hier het nationaal aquarium van Baltimore. Dit is een openbaar aquarium met 660 verschillende diersoorten en bovendien is het gebouw bepalend voor de Inner Harbor door de opvallende architectuur.

Washington DC

Washington DC mag natuurlijk niet ontbreken op deze pagina. Het is de hoofdstad van de Verenigde Staten en ook de plek van de politieke macht van het land. Zo is hier het witte huis, waar de president zijn of haar residentie heeft. Deze Amerikaans hoofdstad heeft tal van bezienswaardigheden. Naast het al eerdergenoemde Witte Huis zijn ook het Capitool, Washington Monument en Lincoln Memorial wereldberoemde trekpleisters in deze stad. Ook zijn er tal van musea aanwezig. Misschien is het Smitthsonian Institution daarvan wel de belangrijkste van Amerika. Een groot deel van de Amerikaanse identiteit is hier als het ware gewaarborgd. Het is een onderzoeksinstituut met een museumcomplex. De collectie heeft maar liefst 142 miljoen voorwerpen. Natuurlijk zijn deze niet allemaal permanent te bewonderen, maar als je iets van de Verenigde Staten wilt weten moet je hier zijn. Het bestuursgebouw van dit instituut, National Mall, is bovendien een prachtig kasteel.

Andere grote trekpleisters zijn het United States Holocaust Memorial Museum en het National Museum of Health and Medicine. De United States Botanic Garden is dan weer een prachtige botanische tuin. Bovendien is de tuin gratis te bezoeken. Een oppervlakte van 14 hectare laat je kennismaken met een unieke collectie flora.

Meer info over Washington DC lees je op Washington DC voor beginners

Washington DC

Las Vegas

Een stad die uniek in zijn soort is, is Las Vegas. Dat is vanwege de entertainmentindustrie die hier op volle toeren draait. Langs de wereldberoemde Las Vegas Strip kun je gokken, zuipen, eten en allerlei shows bijwonen. Die vinden vrijwel allemaal plaats in extravagante hotels die vrijwel allemaal ene casino hebben. De soepele wetten die de staat Nevada ten aanzien van gokken hanteert is altijd de sleutel van succes geweest voor Las Vegas. Terwijl de gokindustrie in vrijwel heel Amerika aan banden is gelegd wordt er hier jaarlijks voor miljarden dollars ingezet op roulettetafels, tijdens potjes blackjack en op pokertoernooien. Las Vegas staat synoniem voor feesten zonder limieten. De stad is daarom ook populair onder vrienden- en vriendinnengroepen om eens een avond, weekend of nog langer flink te feesten. Las Vegas is daarom ook populair voor vrijgezellenfeesten. Dit thema is dan ook meerdere keren gebruikt in Hollywoodfilms waarvan The Hangover en de Ocean’s Eleven misschien wel de allerbekendste zijn. Over de gokindustrie in Las Vegas is van 2003 tot 2008 ook een populaire televisieserie gemaakt die simpelweg Las Vegas heette. Het speelde zich af in het fictieve Montecito hotel.

De meeste mensen die vanuit Europa Las Vegas bezoeken die doen dat tijdens een rondreis door het zuidwesten van Amerika. Het is prima te combineren met nationale parken zoals Grand Canyon en Death Valley en de bestemming past ook prima in een grotere route met daarin Los Angeles en San Francisco.

Meer info over Las Vegas lees je op Las Vegas voor beginners

Las Vegas