Natuurparken in de Verenigde Staten van Amerika

De natuur in Amerika is overweldigend. Woestijn, diepe kloven, moerassen, uitgestrekte grasvelden, watervallen… je treft het allemaal aan in de Verenigde Staten van Amerika. Veel van de mooiste natuurgebieden zijn uitgeroepen tot nationale parken. Een aantal daarvan zijn zelfs zo bijzonder dat ze op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan zoals Yellowstone, Grand Canyon, Everglades en Yosemite. Het bijna negenduizend kilometer grote Yellowstone N.P. is het oudste natuurpark van Amerika. Deze werd gesticht in het jaar 1872.

Goed om te weten is dat je een toegangspas moet hebben om de nationale parken te mogen bezoeken. Dat geldt ook als je er alleen maar doorheen rijdt. Je kunt losse entreekaarten per park kopen of een jaarpas kopen: de ‘America the Beautiful pass’. Dat is vaak goedkoper als je meerdere parken tijdens je reis door Amerika bezoekt. Entree wordt meestal per auto betaalt. Bij de jaarpas mogen drie volwassen inzittenden gratis meereizen met de pashouder, maar je moet dan wel in dezelfde auto zitten. Kinderen tot en met 15 jaar mogen ook gratis mee met de pashouder. De jaarpas is een jaar geldig vanaf de aanschaf, dus niet per kalenderjaar.

Op deze pagina beschrijven we een aantal van de meest bijzondere en populaire nationale parken van de Verenigde Staten.Yellowstone

Waarschijnlijk is dit het meest bekende nationale park van Amerika. Yellowstone National Park staat al sinds 1978 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De totale oppervlakte van dit park is 8983 km2. Daarmee is het grootste park van de Verenigde Staten. Nederland is bijvoorbeeld maar 41.000 km2 groot om je een indruk te geven van hoe omvangrijk Yellowstone wel niet is. Het is een vulkanisch actief park. Eigenlijk is het park één grote vulkaan waarop je beroemde geisers ziet. Het park is dan ook nog altijd vulkanisch actief en het is nooit te hopen dat er een grote uitbarsting komt, want dit zou catastrofale gevolgen hebben. Niet alleen zou het gehele park ontploffen, ook zou er in een ruime omgeving hinder zijn van as waardoor er een vulkanische winter zal ontstaan.

Naast de vulkanische activiteiten heeft het park veel flora en fauna in een adembenemende omgeving van bergachtig landschap. Jaarlijks bezoeken veel mensen het park. Toch valt gelukkig het aantal hotelbedden reuze mee, omdat het lastig is om een concessie te bemachtigen waarmee je een hotel mag exploiteren in dit nationale park.

TIP: 5 dingen die je moet weten over Yellowstone

Yellowstone

Yosemite

In de staat California ligt het Yosemite National Park. Het park heeft een oppervlakte van 3000km2. Het park is vooral bekend vanwege Yosemite Valley dat door jarenlange erosie van gletsjers en rivieren is ontstaan. Sinds 1984 staat het park op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Bekende granieten rotswanden in Yosemite zijn Half Dome en El Captain. Deze laatste is ook erg bekend en geliefd bij bergwandenklimmers. Het park heeft enorm veel wandelgebieden en nog veel meer flora en fauna waar de wandelaars van kunnen genieten.

Een unieke bewonder van Yosemite Park is de geelbuikmarmot. Dit olijke diertje is familie van de eekhoorn en een icoon voor het park. Dit geldt overigens ook voor de enorme bomen genaamd reuzensequoia. In de hoger gelegen gebieden kun je de Stellars Gaai bewonderen. Deze vogel heeft een opvallend blauw verenkleed en een indrukwekkende kuif. Ook de natte graslanden zijn kenmerkend voor dit nationaal park.

Door grote periodes van droogte gebeurt het de laatste jaren helaas regelmatig dat er grote bosbranden in het gebied teisteren. Naast de niet gewenste branden zijn er echter ook veel beheerbranden om het gebied vruchtbaar te houden en ruimte te geven voor gewassen.
De grootste dieren in het park zijn de beren.

Jaarlijks wordt Yosemite door meer dan 4 miljoen bezoekers aangedaan. Het park heeft dan ook al het denkbare te bieden. Naast het hierboven vernoemde zijn hier ook mooie watervallen, indrukwekkende rotsformaties en prachtige uitkijkpunten.

Yosemite

Bryce Canyon

In het zuidwesten van de verenigde staten in de staat Utah ligt het Bryce Canyon National Park. Dit park is vooral bekend om zijn geologische rotsformaties. Het kan hier heet zijn in de zomer de koud in de winters waardoor er grote temperatuurverschillen zijn die daardoor invloed hebben op de kalk- en zandsteenformaties die hierdoor langzaam eroderen. Een bekende vorm die door deze erosie ontstaat zijn ‘hoodoos’. Dit zijn de zogeheten aardpiramides.

Bryce Canyon maakt deel uit van de Grand Staircase. Dit is een geologische formatie die bestaat uit een reeks sedimentaire gesteenten. Lagen uit verschillende periodes van de geologische geschiedenis liggen hier bloot en vormen op die manier een soort van trap.

Bezoekers aan Bryce Canyon komen vooral voor de prachtige uitkijkpunten en de indrukwekkende rotsformaties. Natuurlijk is er ook wel flora en fauna, maar vooral het landschap springt hier in het oog.

Bryce Canyon

Death Valley

Het Death Valley National Park ligt hoofdzakelijk in de staat Californië en een voor een stukje in Nevada. Het park ligt in de Grote Bekken en de Mojavewoestijn. Kenmerkend aan dit park is het woestijngebied met grote zoutvlakten, prachtige rotsformaties, zandduinen, canyons en bergen. De meeste bezoekers aan Death Valley hebben de voorkeur om hier door te reizen met een auto of camper met airco. Dat is ook wel logisch, want overdag is het hier zo heet als de hel. Het kan hier makkelijk vijftig garden worden. De hoogste temperaturen worden gemeten in Furnace Kreek, waar het record staat op bijna 54 graden Celsius. De hoogste temperatuur op de bodem in Furnace Kreek is ooit gemeten op 93,3 graden Celsius.

Ook hier zijn het vooral de landschappelijke kenmerken die mensen naar dit nationaal park doen komen. Indrukwekkende tinten bruin en contrasterende blauwe lucht geven zo af en toe het gevoel dat je op een andere planeet bent. Regen valt hier maar zelden, maar als het dan regent dan heeft het water door de droge grond vrij spel en spoelen soms complete wegen weg.

Meer info over Death Valley

Death Valley

Grand Canyon

De Grand Canyon is één van de breedste en diepste kloven op het noordelijk halfrond. Miljoenen jaren van erosie hebben van de Grand Canyon een spectaculair landschap gemaakt. Elke 1000 jaar erodeert de Grand Canyon ongeveer 16 centimeter. De oudste steenlagen zijn 2 miljard jaar oud. Bezoekers aan dit natuurpark kunnen genieten van adembenemende vergezichten. Ondanks dat de Grand Canyon enorm breed is, kun je meestal ver genoeg kijken om de ander kant van de kloof te zien. Dit heeft te maken met de schone lucht en de lage luchtvochtigheid waardoor het zicht buitengewoon ver reikt.

De Grand Canyon is grofweg in te delen in twee gebieden; de North Rim en de South Rim. De North Rim bevindt zich aan de noordelijke zijde van de Grand Canyon waar de uitzichtpunten Bright Angel Point, Point Imperial, Vista Encantada, Roosevelt Point, Cape Final en Cape Royal zijn om te genieten van spectaculaire landschappen. Ook zijn hier veel wandelpaden die wandelaars van uitkijkpunt naar uitkijkpunt brengen. De North Rim is ook de wat minder bezochte kant van de Grand Canyon omdat deze moeilijker bereikbaar is. De South Rim is de meest toeristische zijde van de Grand Canyon. Deze zijde is beter bereikbaar en heeft als pluspunt meer faciliteiten voor haar bezoekers. Hier zijn campings, restaurants en verharde paden. Hiermee is de South Rim ook voor mensen die minder tijd hebben of minder goed mobiel zijn een goede optie. Ook hier heb je verschillende uitkijkpunten met prachtige uitzichten.

Wanneer je wat meer budget hebt kun je er ook voor kiezen om met een helikopter over het gebied te vliegen.

Meer info over Grand Canyon

Grand Canyon

Glacier

In de staat Montana in het Noordwesten van de Verenigde staten ligt het Glacier National Park. Het park is ruim 4100 vierkante kilometer groot en je wordt hier getrakteerd op ongerepte natuur in de breedste zin van het woord. Zo zijn hier prachtige bergpieken, onnoembaar veel meren en watervallen. Het park ligt midden in de Rocky Mountains en zoals de naam al doet vermoeden zijn hier veel gletsjers, in totaal zo’n 50. De Grinnel Glacier is hiervan de grootste. Een absoluut hoogtepunt is de 50 mijl lange weg ‘Sun Road’. Deze weg loopt door een groot deel van het park en brengt je langs de mooie plekken van het park. Het hoogste punt van de route ligt op 2036 meter.

Een drukbezochte locatie is Lake McDonald. Dit is de grootste van de in totaal 653 meren. Het meer is goed bereikbaar en de McDonald Creek Trail is een wandeling die door praktisch iedereen ondernomen kan worden. De ondergrond is verhard en in totaal is de route maar 2 kilometer lang. Er zijn ook nog wandelingen die langer zijn.

Dit is één van de weinige parken in de Verenigde Staten waar de grizzlybeer nog in het wild voorkomt.

Glacier

Zion

In het zuidwesten van de staat Utah ligt het Zion National Parc. Het park is 600km2 groot en kenmerkend zijn hier de hoge plateaus in combinatie met de diepe canyons. De bekendste is Zion Canyon die maar liefst 28 kilometer lang is en topt wel 800 meter diep. In de loop van de miljoenen jaren heeft Virgin River voor deze prachtige natuur gezorgd. Ook in dit park zijn verschillende wandelroutes en routes om met de auto te rijden. Bij de wandelroutes geldt dat er voor elk niveau wandelaar wel een route is. Het meest populaire deel van Zion N.P. is de ‘Scenic Drive’. Alleen in het winterseizoen kun je hier zelf met de auto rijden, de rest van het jaar ben je aangewezen op de gratis shuttle-bus. Laat je verassen door prachtige rotspartijen in combinatie met het groen. Ook zijn er een visitor center een museum en verschillende lodges.

Meer info over Zion National Park

Zion

Sequoia

In het oosten van de staat Californië ligt het Sequoia National Parc. Het park dateert al uit 1890 en was daarmee het tweede nationale park van de Verenigde Staten. Behalve de prachtige bergachtige omgeving is Sequoia National Park bekend om zijn Giant Forest. Dit is een bos met enorme mammoetbomen en sequoia’s die hier groeien. De oudste boom in dit bos is waarschijnlijk 2200 jaar oud en 84 meter hoog.
De dieren die hier voorkomen zijn grijze vossen, rode lynxen, zwarte beren, de westelijke struikgaai, muildierherten en poema’s. Natuurlijk is de rij met fauna nog veel groter. Het is wel duidelijk dat je in dit nationaal park niet alleen prachtige uitzichten hebt, maar ook een rijkelijk pallet aan flora en fauna. Het is een uitstekend park om buitendeurse activiteiten te ondernemen, zoals kamperen en vissen.

Arches

In het oosten van de staat Utah ligt het Arches National Park. Dit park is gekend om zijn bogen. Dit zijn boogvormige rotsformaties. Dit is dus ook vooral een park met adembenemende uitzichten door de vele mooie rotsformaties en kloven. Toch is er ook wel wat fauna aanwezig. Zo zijn hier ratelslangen, halsbandleguanen en dikhoornschapen die zich prima thuis voelen in deze omgeving. De winters zijn hier koud en tijdens de zomer kunnen de temperaturen wel oplopen tot 40 graden.
In dit park kun je met de auto terecht en ook zijn er verschillende wandelroutes die je naar prachtige uitkijkpunten brengen.

Arches

Everglades

In de staat Florida in het zuidoosten van de Verenigde Staten ligt het Everglades National Park. Sinds 1979 maken de Everglades deel uit van de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is een uniek waterrijk landschap van gras en kleine eilandjes. Het ecosysteem is hier zeer complex en kwetsbaar. Dit unieke systeem zorgt voor een even unieke flora en vooral fauna. Hier leven Amerikaanse krokodillen en ook de zeldzame Florida panter. Ook Chokoloskee maakt deel uit van dit nationaal park. Dit is een archipel van duizenden eilandjes aan de westkust. Whitewater Bay is dan weer uniek waar de waterlopen van Everglades en de Golf van Mexico elkaar ontmoeten. Er zijn hier ook een aantal trails uitgezet waarvan Anhinga Trail de bekendste is. De route is genoemd naar de slangenhalsvogel die hier vaak te spotten is.

Everglades

Grand Teton

Het Grand Teton National park ligt in de staat Wyoming, ten zuiden van Yellowstone. De Grand Teton is de naamgever van het park, Dit is met een hoogte van 4197 meter de hoogste berg die deel uitmaakt van Tetongebergte. Het Tetongebergte heeft zijn naam te danken aan Franse pelsjager die ‘tétons’ werden genoemd. Overigens is de letterlijke vertaling uit het Frans ‘tepel’. Het park is 1255 km2 groot en mag zich sinds 1929 een nationaal park noemen.

Het park is geliefd bij wandelaars en in totaal is er zo’n 320 kilometer aan trails in het park aanwezig. De Vallei Jackson Hole en de bergen geven een mooi contrast van een vlakte met aan de rand hoge bergpieken. Kenmerkende is de veelal wat lagere begroeiing die hier veel voorkomt. Er zijn ook wel bossen, maar grote delen van het park hebben een lage begroeiing.

Dieren die je hier tegenkomt zijn bizons, muildierherten, Elanden, bevers, rivieroevers en coyotes. Je hier dus een ruim bestand aan fauna en de unieke flora tegen wat het een favoriete plek maakt voor een hoop mensen om te bezoeken.

Grand Teton

Hawaii Volcanos

Het Hawaii Volcanos National Park ligt in het Zuiden van het eiland Hawaii in de gelijknamige staat. Het unieke vulkanische ecosysteem maakt dit dan ook een bijzonder nationaal park. Sinds 1987 is het park ook toegevoegd aan werelderfgoedlijst van UNESCO. Naast de kenmerkende vulkanische activiteiten is ook het hoogteverschil binnen het park indrukwekkend. Het begint op zeeniveau en het eindigt op een hoogte van 4170 meter. Momenteel zijn er twee actieve kraters in het park die regelmatig lavastromen naar de zee veroorzaken. Het park heeft een oppervlakte van ruim 1300 km2 en nog altijd groeit het park. In de krater Halema’uma’u kun je ook een uniek lavameer aanschouwen.

Waar de meeste nationale parken vooral woorden gekenmerkt door een rijkelijk flora en fauna, is dit park op sommige plekken kaal te noemen. Toch is er wat lage begroeiing waar kleinere diersoorten verscholen zitten.

Hawaii Volcanos

Badlands

In het midden van de Verenigde Staten in het zuidwesten van de staat Dakota ligt het Badlands National Park. Zoals de naam al doet vermoeden betreft het hier een ruw landschap dat vooral is ontstaan door winderosie. Kenmerkend is ook dat het landschap kaal oogt. Dit komt voornamelijk door de droogte, het zachte gesteente en zo nu en dan heftige korte regenbuien die eventuele vruchtbare aarde wegspoelen. Het landschap oogt ook wel als wat wij ‘prairie’ noemen. Hiermee is het een typisch stukje Amerika zoals we dat kennen van de verhalen van Indianen en Cowboys. In totaal is Badlands National Park 982 km2 groot.

Waar veel parken bekend staan om landschappen in combinatie met flora en fauna, zijn het in de Badlands de vondsten van fossielen uit een lang vervlogen verleden. Zo liepen er ooit zelfs neushoorns rond, maar ook paarden schapen en zwijnen.

Badlands