Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Amerika op één pagina verzameld.Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via het contactformulier. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.

Een goede reisgids over de Verenigde Staten van Amerika kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

Alarmnummer

Het algemene alarmnummer in Amerika is 911. Dit nummer is gratis en is zowel met mobiele als met vaste telefoons te bereiken. De operator die het gesprek beantwoordt spreekt Engels.

Berenspray

In de Verenigde Staten leven grote aantallen wilde beren. Met name in natuurparken zoals Glacier, Yellowstone, Grand Teton en Rocky Mountain NP kun je oog in oog komen te staan met een beer. Nou is een beer van nature er niet op uit om mensen aan te vallen. Als een beer zich echter bedreigd voelt of instinctief getriggerd wordt om aan te vallen, dan zal hij dat ook bij een mens doen. In eerste instantie moet je proberen te voorkomen dat je in een dergelijke situatie terecht komt. Dat kan door volop geluid te maken tijdens een wandeling in de natuur, waarbij je door potentieel leefgebied van beren loopt. Als een beer mensen hoort voordat hij ze ziet zal hij/zij waarschijnlijk weglopen. Als een beer echter verrast wordt dan kan hij aanvallen. Omdat wegrennen de situatie alleen maar verergert is verdediging de beste methode op dat moment. De manier om dat te doen is door met berenspray te spuiten. Daarmee creëer je een zone om je heen waar een beer niet doorheen wil of kan. De prikkelende stof zal in de ogen van de beer komen, waardoor de aanval afgeslagen wordt. Berenspray kun je ter plaatse kopen in spuitbussen. Die kosten rond de vijftig tot zestig dollar per stuk.

Let op: je mag de berenspray niet mee terug nemen naar Nederland voor een volgend bezoek aan Amerika (of Canada). Het wordt gezien als een wapen en mag dus ook niet mee in de ruimbagage.

Documenten

Om de Verenigde Staten te bezoeken heb je een geldig paspoort nodig. Daarnaast heb je een visum nodig of als je uit een land komt dat ontheffing van de visumplicht heeft dan moet je een elektronische toelating aanvragen. Deze elektronische toelating staat ook wel bekend als ESTA. Als houder van een Nederlands paspoort (of paspoort van een ander land uit de Europese Unie) mag je met een geldig paspoort plus een ESTA naar Amerika reizen. Je ESTA moet je tenminste drie dagen van tevoren geregeld hebben om er zeker van te zijn dat je de toelating op tijd ontvangt Dat kost 14 euro, ongeacht of je wel of geen toestemming krijgt om naar Amerika af te reizen. Heb je eenmaal een ESTA toelating gekregen dan is deze twee jaar geldig. Je mag binnen die twee jaar meerdere keren naar de Verenigde Staten reizen (multiple entry). Je ESTA vraag je aan via deze site. Er zijn ook Nederlandse bedrijven/sites die een ESTA voor je kunnen regelen. Het voordeel van je ESTA regelen via een Nederlandse bemiddelaar is dat je je aanvraag kunt betalen met iDeal. Je hebt daar dus geen creditcard voor nodig. Wel betaal je bij deze bemiddelaars een kleine toeslag voor hun service.

Documenten

Douane

Het invoeren van drugs en verse producten zoals fruit, groente, vlees, vis, verschillende zuivelproducten en zaden is verboden in de Verenigde Staten. Neem je geschenken mee voor mensen in Amerika dan mag je niet meer dan $ 100,- aan waarde per reiziger meenemen. Neem je contant geld mee dan geldt er een limiet van $ 10.000,-.
Drugs

Het invoeren, bezitten, verhandelen en gebruiken van softdrugs en harddrugs is in veel staten van Amerika verboden. In sommige staten cannabis (wiet) inmiddels wel legaal zoals in Californië, Massachusetts, Nevada, Oregon, Colorado en Washington. Harddrugs zijn wel binnen heel de VS illegaal.

Elektriciteit

In de Verenigde Staten hebben ze een ander stroomnetwerk dan in Nederland (en België). Er is in de VS sprake van 110 volt in plaats van 230 volt. Als je je oplader(s) of andere elektronica in wilt pluggen op het Amerikaanse stroomnetwerk dan zijn er twee dingen die je moet weten. Ten eerste gebruiken ze in de VS 110 volt terwijl we in Nederland 230 volt gebruiken. Kijk daarom of je apparatuur daarvoor geschikt is. In de meeste gevallen wel en kunnen ze tussen de 110 en 240 volt aan. Wie een föhn meeneemt of andere apparaten die wat meer stroom gebruiken die kan weleens te maken krijgen met een apparaat dat het alleen maar doet bij 220 tot 240 volt.

Behalve een ander voltage gebruikt men in Amerika ook andere stekkers. Er wordt stopcontact en stekker type A gebruikt. Dit is een stekker met twee platte pinnen. De Europese stekkers passen niet in deze stopcontacten. Het meenemen van een reisstekker is daarom essentieel. In sommige gevallen kun je een reisstekker lenen bij het hotel, maar handiger is om er tenminste eentje mee te nemen vanuit Nederland. Ben je dit toch vergeten dan kun je ze ook kopen bij luchthavens, in toeristenwinkels en in elektronicazaken.

Elektriciteit

Excursies en entreetickets

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Amerika bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Amerika.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Amerika
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Amerika via GetYourGuide
entreetickets, activiteiten en tours in Amerika via Tiqets

Feesten en feestdagen

Er zijn in de Verenigde Staten verschillende feestdagen. Een aantal van deze feestdagen kennen wij ook in Europa, andere zijn uniek voor Amerika. Op de meeste feestdagen zullen de openbare instanties gesloten zijn. Een groot deel van de winkels zal op de meeste dagen ook gesloten zijn en op andere juist weer geopend; dit verschilt per winkel en per feestdag.

Feestdagen, feesten en belangrijke evenementen in de VS:
Nieuwjaarsdag op 1 januari
Martin Luther King Day op de derde maandag in januari
Chinees Nieuwjaar eind januari of begin februari (alleen in Chinese wijken)
President’s Day op de derde maandag in februari
Valentijnsdag op 14 februari
St. Patrick’s Day Parade op 17 maart
Pasen in maart of april
Memorial Day op de laatste maandag in mei
Independance Day op 4 juli
Labor Day op de eerste maandag in september
Columbus Day op de tweede maandag in oktober
Veterans Day op 11 november
Thanksgiving op de vierde donderdag van november
1e Kerstdag op 25 december
Oudejaarsdag op 31 december

Daarnaast zijn er ook lokale feesten en feestdagen die niet elders in Amerika gevierd worden.

Fooien

In de Verenigde Staten is het geven van een fooi de normaalste zaak van de wereld. of het nou een taxichauffeur, een kruier, een kapper, een valethulp, een ober of een kamermeisje is: je hoort fooi te betalen. Het is hier een noodzakelijke aanvulling op het lage basissalaris wat de mensen krijgen.

Hoeveel fooi geef je in de Verenigde Staten?

Een indicatie:
• bedienend personeel in horeca 15 tot 22%
• taxichauffeurs 15%
• kamermeisjes 1 of 2 dollar per nacht
• kruiers 1 tot 2 dollar per koffer of nacht
• valetboys 1 tot 2 dollar voor iedere keer dat de auto opgehaald wordt
• gidsen 2 tot 5 dollar
• conciërges per verleende dienst 1 tot 5 dollar

Let goed op of een fooi al op de rekening verwerkt is. Deze herken je als ’tip’ of ‘gratuity’. Staat deze al op de rekening dan hoef je verder geen fooi te geven. Het mag natuurlijk wel, maar meestal doet men dat dan alleen nog maar als er een uitzonderlijke prestatie geleverd is. Als men cash betaalt dan wordt er normaal nog wel tot de hele dollar afgerond als de fooi al op de rekening staat.

Onze auteur Patrick heeft een uitgebreid artikel geschreven over fooien geven op reis. Hier staat haarfijn uitgelegd hoe het zit met fooien op buitenlandse bestemmingen zoals de Verenigde Staten.

Fooien

Geld

De officiële munteenheid in de Verenigde Staten is de Amerikaanse dollar (USD / $). Een dollar bestaat uit 100 cents. er zijn munten van 1, 5, 10 en 25 cent. Daarnaast zijn er bankbiljetten van 1, 5, 10 20, 50 en 100 Amerikaanse dollars. Er zijn ook nog $ 2 biljetten in omloop, maar het is een zeldzaamheid dat je die nog tegenkomt. De grootste bankbiljetten ($ 50 en $ 100) zijn niet handig om te gebruiken. Er zijn voldoende plekken die geen grotere biljetten dan $ 20 aannemen uit angst dat er sprake is van vals geld.

De wisselkoers tussen de euro en de dollar fluctueert nogal. Er zijn diverse websites op internet waar je de actuele wisselkoers kunt opzoeken. Vaak is het de middenkoers die weergegeven wordt. Voor aankoop van dollars of terugwisselen naar euro’s gelden verschillende koersen, omdat de banken koersrisico’s en commissie in de wisselkoersen verwerken. Het is vaak gunstiger om contante dollars in Amerika op te nemen in plaats van ter plaatse geld te wisselen. Vanwege de commissie op geldopnames kun je beter grotere bedragen (een paar honderd dollar) ineens opnemen.

TIP: Wisselkoers berekenen en dollars bestellen

Wil je de huidige wisselkoers van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro berekenen? Gebruik dan de valutacalculator van GWK Travelex. Je ziet meteen hoeveel jouw euro waard is op reis. Je kunt via de site meteen je dollars bestellen, zodat je bij aankomst in Amerika niet eerst op zoek hoeft te gaan naar een geldautomaat. Ook voorkom je de stress dat het te druk is bij de geldautomaat, er geen geld in zit of je bankpas geweigerd wordt. Een vervelend feit is dat geldautomaten bij opnames in het buitenland vaak beperkt zijn in het maximumbedrag dat je per dag op kunt nemen. Dat is meestal een equivalent van ongeveer 250 tot 350 euro.

Bereken hier de wisselkoers van de euro tegen de dollar en bestel je geld eventueel direct online.

Je kunt op heel veel plekken met creditcard betalen. In Amerika is dat de normaalste zaak van de wereld. Er zijn echter ook plekken waar je niet met creditcard kunt betalen. Je ziet dan vaak wel een bord met ‘CASH ONLY’ staan. Dit gebeurt vooral bij parkeerterreinen (zou het iets met zwart geld te maken hebben?). Bij winkels wordt er steeds vaker een minimumbedrag gehanteerd als je met creditcard wilt betalen. Voor het huren van een auto heb je vaak een creditcard nodig als borg. Ook voor andere zaken is een creditcard een ideale manier om borg te staan zoals bijvoorbeeld bij het huren van een boot of fiets of bij het inchecken in een hotel of motel. Cash borg betalen is eigenlijk niet meer van deze tijd in Amerika.

Geld

Homoseksualiteit

De acceptatie van homoseksualiteit verloopt moeizaam in Amerika. In sommige staten is homoseksualiteit geen enkel probleem en zijn zelfs huwelijken tussen twee mensen van hetzelfde geslacht mogelijk. Er zijn echter ook voldoende plekken waar men wat minder goed om kan gaan met homoseksualiteit. Dit kan resulteren in opmerkingen, discriminatie en zelfs geweld. Vooral op plekken waar het christelijke geloof diep geworteld is en met minder liberaal is, is homoseksualiteit vaak nog een ‘probleem’. Men ziet het als een ziekte of afwijking. Streng gelovigen denken zelfs dat je homoseksuelen tot hetero kunt bekeren.

Internet / wifi

In Amerika kun je natuurlijk met je smartphone online gaan via het mobiele netwerk. Door roamingtoeslagen is dat vaak niet goedkoop en de buitenlandbundels die je voor Amerika aan kunt schaffen zijn vaak vrij beperkt qua omvang. Het is daarom raadzaam om zoveel mogelijk gebruik te maken van internet via wifi. Dat is op veel plekken gratis mogelijk zoals in restaurants, hotels, bars en winkels. Ook zijn er steeds meer steden die publieke wifi op straat aanbieden. Weet wel dat internetten via wifi vaak minder goed beschermd is als via het mobiele netwerk.

Steeds meer toeristen die naar Amerika reizen, installeren een goede VPN op hun laptop, smartphone of tablet. Hiermee kunnen ze veiliger surfen als ze op reis zijn en ontwijken ze de censuur die in de VS steeds vaker toegepast wordt. Dit gebeurt vooral als er sprake is van schadelijke inhoud of copyrights claims. Met een VPN kun je de blokkades omzeilen.

Natuurgeweld

In de Verenigde Staten kun je te maken krijgen met allerlei vormen van natuurgeweld. Hoe en wat hangt vooral af van je reisbestemming. Het zuidoosten van de VS is gevoelig voor orkanen en tropische stormen (van juni tot en met november), het zuidwesten van de VS kampt regelmatig met extreme hitte en droogte. Hierdoor kunnen met name in California bosbranden ontstaan. Ook elders in het land zijn bosbranden tijdens de zomermaanden mogelijk.

Langs de westkust van de Verenigde Staten bestaat een serieuze kans op aardbevingen of aardschokken. Hier ligt de San Andreasbreuk. Deze breuklijn vormt de grens tussen de Pacifische Plaat en de Noord-Amerikaanse plaat. In het verleden hebben hier al grote aardbevingen plaatsgevonden zoals de enorme aardbeving die de stad San Francisco in 1906 trof. Dat er in de toekomst weer grote aardbevingen plaats zullen vinden is vrijwel een zekerheid, maar wanneer is niet te voorspellen. Het kan vandaag gebeuren, maar ook over een paar honderd jaar. Men vreest vooral voor drukbevolkte metropolen zoals San Francisco en Los Angeles.

Natuurgeweld

Openingstijden

Voor winkels gelden er vaak geen beperkingen wat betreft openingstijden. Dat betekent dat de winkelier zijn eigen tijden mag bepalen. In grote steden zijn winkels vaak ook op zondag open, in ieder geval in de grote winkelconcentraties. De 24-uurs-economie heeft het platteland van Amerika nog niet altijd bereikt.

Parkeren

In grote steden moet je meestal betalen om te parkeren. Welke tijden en tegen welke kosten hangt helemaal af van je reisbestemming. In centra zijn vaak parkeergarages te vinden waar je overdekt kunt parkeren en achteraf de rijd afrekent die je gebruikt hebt in de parking. Soms wordt er ook een zogenaamde flat rate of flat fee gewerkt. Je betaalt dan een vast bedrag per dag of dagdeel.

Rassendiscriminatie

Hoewel de tijd van slavernij en rassensegregatie allang achter ons ligt, is discriminatie vanwege ras of afkomst niet geheel uit de Amerikaanse samenleving verdwenen. Hoewel het vaak minder openlijk gebeurt voel je dat er vaak nog sprake is van wederzijds onbegrip tussen de verschillende etniciteiten. Is het toeval dat het nog steeds de afro-amerikanen en latino’s zijn die het meest aan de onderkant van de samenleving leven? Worden zij inderdaad hetzelfde behandeld als iedere andere kleur en krijgen zij dezelfde kansen? Je zult hier verschillende verhalen over lezen en als toerist krijg je niet zo snel te maken met discriminatie op basis van ras. Sluit het echter niet uit, zeker niet in de meer conservatieve zuidelijke staten.



Reisadvies

De Verenigde Staten van Amerika is normaliter een veilig land om naartoe te reizen. Natuurlijk zijn er altijd omstandigheden mogelijk die het reizen lastiger of soms zelfs (vrijwel) onmogelijk maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan natuurrampen of terroristische dreiging. Het is daarom goed om voor het boeken van een vakantie of het reizen naar Amerika het reisadvies voor Amerika te bekijken. Volg ook altijd de actualiteiten zodat je goed op de hoogte bent wat er gaande is in de VS. Niet alle situaties worden immers in het reisadvies van de overheid vermeld.

Als je al een reis naar Amerika geboekt hebt dan kun je alleen kosteloos annuleren als er sprake is van een negatief reisadvies. Dat wordt in het geval van de VS niet zo snel afgegeven, maar is niet onmogelijk. In alle andere gevallen ben je afhankelijk van de bereidwilligheid van je reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij.

Reisverzekering

Je kunt eigenlijk niet zonder een goede reisverzekering naar de Verenigde Staten reizen. De belangrijkste reden zijn de medische kosten die in de Verenigde Staten vaak veel hoger liggen dan bij ons. Een doktersrekening kan met wat tests en medicijnen gemakkelijk oplopen tot boven de 1000 dollar en een plotselinge ziekenhuisopname kost vaak een veelvoud hiervan. Omdat de Nederlandse ziektekostenverzekering vaak dekking biedt tot de Nederlandse tarieven is bijverzekeren eigenlijk nodig. In Amerika is zorg gemiddeld duurder dan bij ons. Kies daarom voor een reisverzekering met medische dekking. Vaak moet je dit expliciet aangeven dat die er ook bij moet. Let wel op dat je werelddekking hebt in plaats van Europadekking, ook als je een doorlopende reisverzekering afsluit.

Een tweede reden om een reisverzekering af te sluiten zijn onvoorziene omstandigheden zoals het naar huis moeten keren door ziekte, overnachtingen bij vertraging of juridische bijstand bij een ongeval. Het is handig om een reisverzekering af te sluiten waarbij er sprake is van een hoger verzekerd bedrag voor de aansprakelijkheidsverzekering. Mocht je iemand schade berokkenen dan kan er een flink bedrag geclaimd worden door het slachtoffer. In sommige gevallen kennen rechters bedragen toe van miljoenen dollars. Een verhoogde dekking voor aansprakelijkheid en juridische bijstand is in het geval van Amerika geen overbodige luxe.

Resort fee

Een fenomeen dat in Las Vegas begonnen is, is helaas ook overgewaaid naar een aantal andere plekken in de Verenigde Staten: de resort fee. Deze verplichte toeslag wordt ook wel een ‘facility fee’, ‘destination fee’. ‘amenity fee’ of ‘resort charge’ genoemd. Je krijgt hiervoor zaken die elders vaak gratis zijn zoals internettoegang, toegang tot het zwembad, lokale telefoontjes, soms gratis water en/of koffie en thee op je kamer en soms ook ontbijt. De resort fee ligt gemiddeld zo rond de 25 tot 30 dollar per kamer per nacht. Eigenlijk is het een verkapte verhoging van de kamerprijs die vaak niet zichtbaar is op het moment dat je naar hotelkamers zoekt en zelfs tijdens het boeken is het meestal niet of amper zichtbaar dat dit bedrag er nog bij komt.

Roken

In de Verenigde Staten is er als roker eigenlijk nog maar één plek waar je kunt roken en dat is buiten op straat. In hotels, bars, restaurants en openbare gebouwen mag niet gerookt worden. Er zijn zelfs plekken in de buitenlucht waar aangegeven wordt dat je er niet mag roken. Dat kan bijvoorbeeld in wachtrijen zijn of bij de entree van winkels, restaurants of hotels. De verwachting is dat deze trend zich alleen maar verder voortzet.

Rijbewijs

Met een geldig Nederlands rijbewijs mag je een auto besturen en huren in de Verenigde Staten. De ANWB adviseert om ook een Internationaal Rijbewijs mee te nemen die je bij hen kunt kopen. Sommige autoverhuurders zouden dit eisen. Wij hebben dit in de praktijk zelf nooit meegemaakt en hebben altijd zonder enige problemen een auto kunnen huren op verschillende locaties binnen de VS.

Sales tax

Een verschijnsel in de Verenigde Staten is dat consumentenprijzen exclusief de verkoopbelasting getoond worden. Dit geldt zowel over goederen als over diensten. Deze ‘sales tax’ wordt in de meeste Amerikaanse staten geheven en verschilt per staat. Deze ligt gemiddeld op ongeveer 4 tot 8 procent over de verkoopwaarde. Daarnaast kunnen er ook nog lokale opcenten toegevoegd worden door county’s en/of steden. De hoeveelheid belasting verschilt daarom niet alleen per staat, maar vaak ook nog eens per stad of streek. De gemiddelde totale hoeveelheid belasting ligt tussen de 6 en 12 procent.

De combinatie van sales tax, local tax en fooi zorgt ervoor dat je bij het bedrag dat je op menukaarten ziet vaak wel tot zo’n 30 procent op mag tellen. Dat komt omdat deze belastingen ook hierop van toepassing zijn. Die steak van $ 36,95 kost dan al snel ineens pakweg vijftig dollar. Wel iets om rekening mee te houden als je een restaurant of gerecht uitkiest.

Taal

De officiële taal en meest gebruikte spreektaal in de Verenigde Staten van Amerika is Engels. Omdat dit niet direct bij wet vastgelegd is, is Engels de facto de officiële taal van de VS. Binnen de naturalisatieregels wordt Engels wel als taal beschreven die men machtig moet zijn. In de praktijk is ongeveer 80% van de Amerikanen Engelstalig en spreekt ongeveer 20% van de Amerikanen een andere taal. Daarvan spreekt ongeveer de helft ook goed Engels. Dat betekent dat pakweg tien procent van de Amerikaanse bevolking de Engelse taal onvoldoende machtig is. In Puerto Rico zijn zowel Engels als Spaans officiële talen. Het is echter zo dat slechts ongeveer vijf procent van de mensen op Puerto Rico Engels spreekt. De rest spreekt Spaans.

Telefoneren

Bellen in Amerika kan op verschillende manieren. Wil je internationaal bellen dan is je mobiele telefoon vaak de goedkoopste oplossing. Voor lokale telefoontjes kun je ook gebruik maken van de telefoon in je accommodatie (voor lokale gesprekken vaak gratis) of de openbare telefoons.

Op het moment dat je in Amerika gebruik gaat maken van je mobiele telefoon dan gelden er andere tarieven dan wanneer je in Nederland bent. Dat komt door roamingtoeslagen. Check bij je provider wat de kosten zijn voor jouw abonnement of pre-paidkaart voor bellen, gebeld worden en eventueel gebruik van mobiel internet in de Verenigde Staten. Kijk ook of er mogelijk speciale voordeelpakketten zijn.

Een optie is om een lokale prepaid SIM-kaart aan te schaffen waarmee je kunt internetten en/of bellen. Zeker als je voor meerdere weken naar de VS gaat kan dat een stuk voordeliger zijn dan je eigen Nederlandse kaart te gebruiken. Bij een SIM-kaart krijg je een Amerikaans telefoonnummer. Je kunt je Whatsapp zo instellen dat je gewoon op je eigen nummer bereikbaar bent via deze veel gebruikte app.

Terreurdreiging

Amerika heeft te maken met een permanente terreurdreiging. Dankzij verschillende maatregelen en veiligheidsdiensten die er continu bovenop zitten is de kans op een aanslag veel minder groot dan dat terroristen zouden willen. Als bezoeker van de VS kun je bij aankomst in Amerika ondervraagd worden. Dat kan een routineprocedure zijn, maar kan ook op basis van bepaalde indicatoren gebeuren zoals voorgaande landen die je bezocht hebt. Ook stelt de Amerikaanse overheid weleens beperkingen in voor naar Amerika reizende mensen.

Tijdsverschil

De verschillende Amerikaanse Staten liggen in de tijdzones UTC -5, UTC -6 UTC -7, UTC -8, UTC -9 en UTC -10. Nederland ligt in tijdzone UTC +1. Dit betekent dat het tijdsverschil het grootste deel van het jaar 6 tot 11 uur bedraagt. Het is in de VS dan 6 tot 11 uur vroeger dan bij ons. Grote delen van de VS kennen een systeem met zomertijd en wintertijd. Op Hawaii en in Arizona (met uitzondering van de Indianenreservaten) hanteert men geen zomertijd. Ook Puerto Rico en de verschillende eilanden kennen geen zomertijd.

De zomertijd start bij ons op de laatste zondag van maart. In de Verenigde Staten begint die de tweede zondag van maart. Dat betekent dat tussen de tweede en laatste zondag van maart het tijdsverschil een uur minder is.
Dit geldt ook voor de periode tussen de laatste zondag van oktober (start wintertijd Nederland) en de eerste zondag van november (start wintertijd Verenigde Staten).

Veiligheid / criminaliteit

Amerika is niet crimineler of veiliger dan Europa. Je hebt er plekken waar je ook als toerist beter niet moet komen, maar waarschijnlijk ook niet veel te zoeken hebt. Je gaat in Parijs toch ook niet de achterbuurten opzoeken om daar lekker te gaan fotograferen? Je moet wel op je hoede zijn. Vermijd te rustige en afgelegen straten in steden, zeker als het eenmaal donker is. Begeef je vooral op plekken waar je zelf een veilig gevoel hebt. Houd je waardevolle spullen als het kan buiten het bereik van potentiële dieven. Wie immers geen duur horloge om heeft die kan daar toch ook niet van beroofd worden. In hotels kun je het beste gebruik maken van een kluis als die aanwezig is. Draag geen tassen of portemonnees op zo’n manier dat zakkenrollers een kans krijgen. En mocht je ooit te maken krijgen met een gewapende overval realiseer je dan dat je leven je meer waard is dan je geld of spullen.

Als reisgidsen of websites over bepaalde buurten, wijken of andere plaatsen schrijven dat het er minder veilig of zelfs ronduit onveilig is, geloof dat dan. Misschien lijkt het er in eerste instantie op dat de informatie niet klopt of verouderd is, maar neem gewoon geen risico als dat niet nodig is. Als de info overigens twintig jaar oud is of zo dan is het een ander geval. Kijk dan of je recente informatie kunt vinden.

Veiligheid