Amerika bezoeken

Per jaar bezoeken tussen de 65 en 80 miljoen buitenlandse toeristen de Verenigde Staten van Amerika. Daarvan komt pakweg een derde deel uit buurland Canada. Nederland is gemiddeld genomen goed voor ongeveer 1% van het totale aantal buitenlandse toeristen dat Amerika bezoekt. Dat komt neer op meer dan 600.000 Nederlandse toeristen die hun vakantie binnen een kalenderjaar ergens in Amerika doorbrengen. Topfavorieten onder Nederlanders zijn New York City, de zuidelijke helft van de staat Florida (o.a. Orlando, Miami, Fort Lauderdale) en het zuidwesten van de Verenigde Staten (o.a. California, Arizona, Nevada en Utah). Rondreizen door de VS zijn erg populair waarbij het aantal camperrondreizen jaarlijks toeneemt.

5 dingen die je moet weten voor je Amerika reis

De website 5dingendiejemoetweten.nl heeft een handig artikel geschreven over de 5 dingen die je moet weten voor je reis naar Amerika en welke reisvoorbereiding essentieel is voor je trip naar de VS. Wat ons betreft is dit verplichte leeskost als je een vakantie naar Amerika wilt maken.



Reisvoorbereiding

Als je op vakantie naar de Verenigde Staten gaat is een goede reisvoorbereiding belangrijk. Dat begint natuurlijk al met het uitzoeken van de beste reisperiode door de klimaatstatistieken te bekijken van je reisdoel in Amerika. Op het moment dat je je reis geboekt hebt zijn er nog verschillende zaken die je moet of kunt regelen. Sommige dingen kun je beter ruim van tevoren al geregeld hebben terwijl andere zaken ook redelijk dicht voor vertrek nog kunnen.

Wij hebben alvast een checklist gemaakt voor jouw Amerika-vakantie:
• Je kunt niet naar de VS reizen zonder een ESTA of een visum. Voor houders van een geldig Nederlands paspoort is een ESTA (elektronische toelating) voldoende. Die moet je wel tenminste drie dagen van tevoren geregeld hebben. Beter is om je ESTA direct na het boeken van je reis te regelen.
• Neem je door een arts voorgeschreven medicijnen mee naar Amerika? Regel dan bij je apotheek een medicijnverklaring. Deze is zowel in het Nederlands als in het Engels opgesteld.
• Om geld op te kunnen nemen uit Amerikaanse geldautomaten moet je betaalprofiel van je bankpas op ‘wereld’ staan. Vaak staat die standaard op ‘Europa’. Via internetbankieren kun je je betaalprofiel (tijdelijk) aanpassen. Houd rekening met eventuele vertragingen op de terugreis, dus kies de data ruimer.
• Medische kosten kunnen in Amerika erg duur zijn en zijn vaak niet geheel gedekt door je ziektekostenverzekering. Regel daarom vooraf een reisverzekering met goede medische dekking. Het is vaak interessanter om een doorlopende reisverzekering te nemen, zeker als je reis drie weken of langer duurt.
• Voor je elektronische apparatuur heb je een reisstekker of adapter nodig. Deze kun je op de luchthaven kopen. Het is vaak voordeliger om deze vooraf via internet te kopen. Je hebt dan ook meer keuze en je hoeft dit niet meer op het vliegveld te regelen.
• Wil je je navigatiesysteem meenemen? Controleer dan of er kaarten voor de Verenigde Staten opstaan. Zo niet dan kun je die via de fabrikant vaak aanschaffen. Ga je de navigatie op je telefoon gebruiken? Zorg er dan voor dat je de lokale kaarten al op je telefoon hebt staan om duur dataverkeer ter plaatse te voorkomen.

Naar Amerika vliegen

De meest voorkomende manier om vanuit Nederland naar de Verenigde Staten te reizen is per vliegtuig. Het aantal trans-Atlantische vluchten tussen Amerika en Nederland is enorm. Je hebt daardoor de keuze uit ene groot aantal luchtvaartmaatschappijen waarmee je kunt vliegen naar een zeer groot aantal vliegvelden in de VS. Verschillende routes zijn rechtstreeks te doen, maar vaak moet je één of zelfs twee keer overstappen. Dit hangt helemaal af van je eindbestemming en je reisbudget. Vluchten met een overstap zijn vaak goedkoper dan rechtstreekse vluchten als deze beschikbaar zijn voor die bestemming. Je vliegt meer, maar betaalt minder! Dat komt vooral omdat de luchtvaartmaatschappijen misbruik (of gebruik, zo je wilt) van het feit dat mensen vaak bereid zijn om meer te betalen voor het comfort van een reis zonder overstappen. Het bespaart tijd en de kans dat je bagage zoekraakt is kleiner. Ook heb je geen stress dat je een aansluitende vlucht kunt missen.

Let op als je een vliegticket naar de Verenigde Staten boekt met een overstap in de VS. Je moet bij de eerste luchthaven van aankomst in de VS door de immigratie en douane heen. Daarna moet je met je ruimbagage (als je daarmee vliegt) inchecken voor de verbindingsvlucht binnen de VS. Vaak moet je daarvoor naar een aparte terminal (domestic fights). De kans dat je het redt met een overstaptijd van één tot andere half uur is niet zo groot. Het is daarom beter om een langere tussenstop (minstens 3 tot 4 uur) in je reisschema op te nemen.

De prijzen voor vliegtickets variëren sterk. Vraag en aanbod hebben hierbij duidelijk hun uitwerking op de vliegticketprijzen. Wie goedkoop naar Amerika wil vliegen die kan de Nederlandse schoolvakanties beter mijden. Vooral in de zomervakantie, maar ook in de meivakantie en kerstvakantie kunnen de prijzen soms flink oplopen. Naar populaire bestemmingen zoals San Francisco, Orlando, Miami en Los Angeles betaal je dan al snel prijzen die ver boven de duizend euro per persoon uitstijgen. Voor New York City zie je vooral pieken in de vliegticketprijzen voor de maanden april, mei, juni, september en oktober. Als je ruim van tevoren kunt boeken dan is het handig om de aanbiedingen van KLM in de gaten te houden. Zij hebben geregeld acties met goedkopere vliegtickets naar de Verenigde Staten. Zo kun je twee keer per jaar tijdens de Werelddeal Weken veel tickets naar Amerika voordeliger boeken.

Naar Amerika vliegen

Met de boot naar Amerika reizen

Je hoeft niet persé via de lucht naar Amerika te reizen. Met de boot kan ook. Dat kan op twee manieren. De meest gebruikte manier is door middel van een trans-Atlantische cruise. In tegenstelling tot reguliere cruises die meestal een rondje varen ga je met een trans-Atlantische cruise vrijwel altijd van het ene continent naar het andere continent, in dit geval Europa en Amerika. Er zijn wel trans-Atlantische cruises die een ronde maken, maar dan heb je amper tijd om in de Verenigde Staten door te brengen. Trans-Atlantische cruises worden meestal in het voorjaar (april/mei) of het najaar (september/oktober) georganiseerd. Deze cruises zijn vooral ook bedoeld om de schepen van het ene vaargebied naar het andere te brengen. Zo varen er minder cruiseschepen in de zomer in het Caribisch gebied. Deze worden dan vaak naar Europa gebracht om daar ingezet te worden tijdens het drukke zomerseizoen.

Vanuit Nederlandse havens (Amsterdam of Rotterdam) of andere Europese havens zijn er meerdere trans-Atlantische cruises per seizoen. Er zijn verschillende routes en eindhavens in Amerika mogelijk zoals Boston, New York, Tampa, Miami en Fort Lauderdale. Onderweg kunnen havens in Europa (bijvoorbeeld Ierland of Noord-Ierland) of aan de overkant (bijvoorbeeld Halifax) aangedaan worden. Op sommige routes worden de Azoren ook meegenomen. Een trans-Atlantische cruise duurt vaak tenminste een dag of 17 tot 20.

Een andere unieke manier om per boot de oversteek te maken is met een containerschip. Niks geen cocktails, massages of uitgebreide zwembaden aan boord, maar ook niet de drukte die bij een cruiseschip hoort. Er kunnen vaak maar een paar gasten mee naast de bemanning. Je slaapt in een ruime kajuit. Eten doe je samen met de bemanning. Je kunt niet zomaar een reisbureau binnen wandelen of naar de grote reiswebsites gaan om dit te regelen. Je zult even op onderzoek uit moeten gaan voor de juiste adressen. Een site die we zelf gevonden hebben ishttps://www.zylmann.de/en/reiseangebot/freighter-travel.html.



Reizen in Amerika

Als je in de Verenigde Staten wilt gaan reizen dan is de auto veruit het handigste. Als er een land ter wereld is dat als autovriendelijk bestempeld mag worden dan is het de VS wel. Relatief goedkope brandstof, brede wegen, grote parkeerplaatsen en drive-thru’s maken het de automobilist allemaal gemakkelijk. Een alternatief om van plaats naar plaats te reizen is met de bus. Dankzij lange-afstandsbussen kun je gemakkelijk heel het land doorkruisen. De bekendste lange-afstandsbussen zijn die van Greyhound. Dit bedrijf is al meer dan een eeuw actief op de Amerikaanse markt en is de grootste aanbieder van busreizen in Amerika met meer dan tweeduizend verschillende bestemmingen.

De trein wordt in Amerika veel minder gebruikt dan we in Europa gewend zijn. Treinreizen in Amerika is daarom ook totaal anders. Hier geen gestress in overvolle spitstreinen, maar relaxed het land doorkruisen in voor onze begrippen luxe cabines terwijl je van een prachtig landschap geniet. De meeste spoorwegmaatschappijen in de VS beperken zich tot goederenvervoer of rijden slechts in een klein deel van het land of zelfs alleen maar in een bepaalde stad of metropool. Een uitzondering is het in 1971 gestarte bedrijf National Railroad Passenger Corporation. Deze naam zal niet veel mensen wat zeggen, maar de merknaam Amtrak waaronder ze rijden waarschijnlijk wel. Amtrack rijdt dagelijks met meer dan driehonderd treinen over bijna 35 duizend kilometer aan spoor. Reizen met Amtrack is een heerlijke manier om (een deel) van het land te doorkruisen. Je kunt tickets kopen voor bepaalde routes, maar je kunt ook een Rail Pass kopen voor 15, 30 of 45 dagen.

Autorijden in Amerika

De auto is het favoriete vervoermiddel onder Amerikanen en toeristen. Het merendeel van de Nederlanders die een vakantie naar Amerika boekt die huurt daar een auto bij. Het maakt daarbij weinig uit of er een rondreis gemaakt wordt of dat men op één plek verblijft, want als je wat wilt gaan zien en doen in de VS dan ontkom je eigenlijk niet aan het huren van een auto. Het biedt je de volledige vrijheid die je nodig hebt op vakantie in Amerika.

Wat wel handig is om te weten is in hoeverre autorijden in Amerika afwijkt van Nederland. We hebben daarom wat handige wetenswaardigheden op een rijtje gezet over autorijden in Amerika:

• Officieel is je positie op de weg de rechterbaan. Bij wegen met meerdere rijstroken komt het voor dat mensen op hun rijstrook blijven rijden en dat men ook rechts inhaalt.
• Rechts heeft in principe voorrang. Op kruisingen zie je veel dat er STOP-borden staan. In het geval je een stopbord ziet moet je helemaal tot stilstand komen voor de bijbehorende stopstreep. In veel gevallen lijkt dit compleet overbodig omdat je goed kunt zien dat er absoluut geen verkeer aankomt, maar de naleving kan streng gecontroleerd en beboet worden. Indien het een ongelijkwaardige kruising betreft laat je eerst het verkeer dat voorrang heeft rijden waarna je pas zelf aan de beurt bent. Het doorrijden na een stopbord geschiedt in de volgorde van stilstaan. Degene die als eerste voor de stopstreep stilstond mag ook weer als eerste gaan rijden. Gelijkwaardige kruisingen herken je aan stopborden met daaronder een aanduiding ‘4-WAY’, ‘4-WAY X-ING’ of ‘ALL’. De voorrang is in dat geval altijd in volgorde van stoppen. Door dit systeem krijg je nooit dat een hele rij auto’s voorrang heeft op de rest maar dat je redelijk snel door kunt rijden.
• In veel staten is het verboden om een geopende fles alcoholhoudende drank in de auto te hebben.
• Bestuurders onder de 21 jaar mogen geen druppel alcohol genuttigd hebben.
• Vrijwel overal in Amerika (alleen niet in New York City) mag je bij een rood verkeerslicht rechtsaf slaan als het verkeer daarbij niet gehinderd wordt. Als het niet mag dan staat het borden aangegeven.
• Je mag alleen maar in de rijrichting parkeren. Dat betekent aan de rechterkant parkeren. Aan de linkerkant van de weg mag je alleen maar parkeren als het een eenrichtingsweg betreft.
• Snelheden staan aangeduid in mijlen per uur. Afstanden worden aangeduid in mijlen in plaats van kilometers.

Er zijn nog een hoop regels die van toepassing zijn. De ANWB heeft hier een mooi overzicht van gemaakt.

Autorijden in Amerika

Een auto huren

Wees in Amerika niet bang om een wat grotere auto te huren. Je zult sowieso zien dat het wagenpark er gemiddeld genomen groter is dan bij ons. Wat bij ons als fullsize SUV gezien wordt, is in Amerika een midsize SUV. Dat betekent dat je in de VS voor hetzelfde geld meer auto krijgt. Omdat de wegen en parkeerplaatsen ook geschikt zijn voor gemiddeld grotere auto’s en de benzineprijzen voor Nederlandse begrippen zeer gunstig zijn, moet niets je tegenhouden om met een maatje meer te gaan rijden. De meeste auto’s die je huurt in Amerika zijn uitgerust met een automatische versnellingsbak. Wie dat niet gewend is die zal merken dat het rijden met een automaat snel went en het je gemakkelijk maakt om heerlijk over de Amerikaanse wegen te cruisen.

Er zijn twee manieren om een auto te huren in de Verenigde Staten. Ten eerste kun je een zogenaamde Fly-Drive boeken. Je boekt dan een pakket van vlucht en auto. Soms zit de eerste hotelovernachting er ook bij. Je kunt je auto dan ophalen bij de luchthaven van aankomst in Amerika. Als je een rondreis door Amerika wilt gaan maken is dit vaak de voordeligste manier omdat er vaak een korting in verwerkt zit vanwege het feit dat je zowel de huurauto als het vliegticket bij hetzelfde bedrijf afneemt. Grote aanbieders van Amerika Fly-Drives zijn TUI, Kras en Jan Doets.

De tweede manier om een auto te huren is door gewoon losse autohuur te regelen. Dat kun je bijvoorbeeld doen als je een pakketreis naar Amerika geboekt hebt bij een reisorganisatie of een voordelig vliegticket los geboekt hebt. Voor autohuren in Amerika geldt eigenlijk altijd dat vooraf reserveren goedkoper is dan ter plaatse een huurauto regelen. Je kunt de websites van verschillende autoverhuurders zoals Hertz, Alamo, Avis en Sixt afgaan om prijzen en voorwaarden op te zoeken. Dit is tijdrovend en het is vaak lastig om de voorwaarden met elkaar te vergelijken. Het zijn juist de kleine lettertjes en eventuele toeslagen waar je op moet letten in dat geval. Wij gebruiken daarom altijd de Nederlanders autoverhuursite Sunny Cars. Zij zijn al tientallen jaren actief op de Nederlandse markt op het gebied van huurauto’s voor op vakantie. Zij hebben zelf geen wagenpark, maar werken samen met partners die aan hun strenge kwaliteits- en service-eisen voldoen. Belangrijk is te weten dat je een contract afsluit met Sunny Cars en niet met de partner. Dat betekent dat je onder de duidelijke Sunny Cars huurvoorwaarden de weg op gaat. Dat betekent: volledige verzekeringen met terugbetaling van het eigen risico en geen rare voorwaarden (de zogenaamde valkuilen) zoals brandstoftoeslagen en meer van dat soort geintjes.

De voordelen van een auto in Amerika huren via Sunny Cars:
• volledige verzekering (je hoeft ter plaatse geen extra verzekering af te sluiten)
• bij schade betaalt Sunny Cars het eigen risico terug
• mogelijkheid tot een Under Age Pakket USA, zodat je al kunt huren vanaf 21 jaar in plaats van de vaak verplichte minimumleeftijd van 25 jaar
• gratis dekking van glas-, banden, bodem- en dakschade
• mogelijkheid voor express-service (niet in de rij staan)
• WA-dekking tot 7,5 miljoen euro inbegrepen
• geen verplichte afname van een volle tank brandstof

Je kunt je huurauto in Amerika hier via Sunny Cars regelen

Een auto huren

Rondreizen door de Verenigde Staten

De mooiste manier om Amerika te leren kennen is door middel van een rondreis. Niet voor niets is deze vorm van vakantie vieren in Amerika zo enorm populair. Het land is immers zo groot dat het zonde is om op één plek te verblijven.

Een rondreis door Amerika hoeft niet persé een rondje te zijn waarbij je op dezelfde plek terugkeert waarvandaan je vertrokken bent. Zowel de luchtvaartmaatschappijen als de autoverhuurders maken het mogelijk om je rondreis op plek A in de VS te beginnen en op plek B in de VS te eindigen. Bij het boeken van een vliegticket moet je bij de zoekopdracht een verschillende luchthaven van aankomst en vertrek ingeven voor Amerika. Bijvoorbeeld heen van Amsterdam naar San Francisco en terug van Los Angeles naar Amsterdam. Het hoeft niet persé in dezelfde staat te zijn. Je kunt ook landen op JFK Airport in New York City en vervolgens een reis naar het oosten maken waarbij je bijvoorbeeld vanaf Seattle terugvliegt naar Nederland. De ticketprijzen voor zo’n gecombineerde vlucht zijn vaak amper duurder dan wanneer je naar hetzelfde vliegveld heen en terug zou vliegen.
Bij autoverhuurders (en camperverhuurders) geldt hetzelfde: ook hier kun je op de ene locatie je auto ophalen en elders weer inleveren in het geval dat je een verhuurder hebt met meerdere verhuurlocaties. In veel gevallen is dat zo in de VS. Men noemt een dergelijke constructie een one-way-rental. In sommige gevallen is dit gratis. Zo geldt voor verschillende autoverhuurders in de staat California dat een one-way-rental hetzelfde kost als wat je zou betalen als je op dezelfde plek zou inleveren waar je de auto gehaald hebt. In veel andere gevallen wordt er wel een one-way-toeslag berekend die kan variëren van enkele tientallen euro’s (of dollars) tot soms wel honderden euro’s. Het scheelt per autoverhuurder en per route of er wel of geen toeslag betaald moet worden. Goed vergelijken loont daarom in dit geval.

Als je een rondreis gaat maken dan kun je ervoor kiezen om alles zelf te regelen. Je boekt je vliegtickets zelf, regelt een huurauto of camper en reserveert zelf de accommodaties. Je kunt natuurlijk ook ter plaatse je hotel, motel of kampeerplaats regelen. Dat kan zelfs zonder vooraf te reserveren zodat je meer flexibiliteit hebt wat betreft je route en reisschema. Vaak is het wel zo dat vooraf reserveren in het geval dat je in hotels wilt overnachten goedkoper is dan de prijs die je aan de balie betaalt. Het is wel aan te raden om de in ieder geval de eerste nacht in Amerika vooraf te reserveren. Na een lange vlucht is het moeten zoeken naar een hotel of motel geen ideale situatie.

Je kunt ook kant en klare rondreizen boeken waarbij de huurauto, vlucht en de accommodaties inbegrepen zijn. Je hoeft niet na te denken over de route en waar te slapen. De reisorganisatie heeft op basis van hun jarenlange ervaring een route uitgestippeld die optimaal is wat betreft rijafstanden en wat je onderweg allemaal kunt zien en doen. Een compleet georganiseerde rondreis is ideaal voor wie vooral gemak wil hebben. Wie veel in eigen hand wil hebben die kan in principe ook nog wel kiezen voor een kant-en-klare rondreis bij een reisorganisatie, want vaak zijn er verschillende opties en pakketten mogelijk waardoor je de reis naar wens aan kunt passen. Wie meer vrijheid wil die kan een Fly-Drive boeken of alles los boeken om alles zelf in de hand te houden.

Rondreizen door de Verenigde Staten

Campervakantie in Amerika

De Verenigde Staten is een ideaal land om met de camper rond te reizen. Grote, brede straten maken het rijden eenvoudig en bij veel shoppingmalls is het geen enkel probleem om de camper te parkeren zodat je op je gemak inkopen kunt doen. Je hebt in Amerika daardoor veel meer bewegingsvrijheid met je camper dan in Europa. De campings zijn ook veel beter ingesteld op zogenaamde RV’s (zoals campers in Amerika genoemd worden) dan in veel andere plekken ter wereld. Op normale campings heb je vrijwel altijd speciale plekken voor campers. Er zijn echter ook heel veel RV parks. Dit zijn campings die zich alleen maar richten op campers. De afmetingen van de kampeerplaatsen zijn er op afgestemd en vaak is zogenaamde ‘full hookup’ mogelijk waarbij je op je plaats stromend water, afvoer van vuil water en elektra hebt.

Campervakantie in Amerika

Wat je moet weten over accommodaties in Amerika

Als je een hotel, motel of appartement wil boeken in de Verenigde Staten dan zijn er wel wat dingen handig om te weten. Wij hebben wat feitjes en wetenswaardigheden op een rijtje gezet.

• Het verschil tussen een hotel en een motel is dat een motel zich richt op gasten met een auto. Het woord ‘motel’ is een combinatie van de woorden ‘motor’ en ‘hotel’. Vaak tref je ze op doorgaande wegen aan. Ze hebben altijd parkeerplaats voor je auto. Niet zelden kun je je auto voor je kamer parkeren. Daarom zijn motels vaak in een U-vorm gebouwd waarbij in het centrale deel het zwembad te vinden is (als er een zwembad is).
• Motels zijn tegenwoordig steeds vaker een soort van budget-hotels die in de basisvoorzieningen en comfort eigenlijk amper tot niet onderdoen voor goedkopere of zelfs middenklasse hotels.
• Bij hotels in grote steden moet je vrijwel altijd betalen voor het parkeren. Self-parking (indien mogelijk) is dan vaak voordeliger dan valet-parking. Bij valet-parking wordt je auto door het personeel geparkeerd en weer opgehaald. Naast de kosten voor valetparking zelf dien je eigenlijk ook 1 tot 2 dollar ’tip’ (fooi) te betalen aan degene die je auto gehaald heeft.
• Gratis Wi-Fi is in het gros van de hotels en motels normaal. Opvallend is dat het vaak de luxe vijfsterrenhotels zijn waarbij je moet betalen voor gebruik van internet op je kamer.
• In veel hotels en motels is airconditioning in de kamers standaard, net als kabeltelevisie.
• Sommige hotels hanteren tegenwoordig een zogenaamde ‘resort-fee’ waarbij je betaalt voor een pakket aan zaken zoals ontbijt, wifi, gratis koffie en meer.
• In Europa kun je veel hotels met ontbijt boeken. In Amerika is dat minder standaard. Als je ontbijt bij kunt boeken dan betaal je vaak relatief veel en krijg je weinig. Uitgebreide ontbijtbuffetten zoals we in Europa gewend zijn bij de betere hotels zul je in de VS niet zo snel aantreffen.
• In plaats van een mini-bar hebben veel hotels en motels een frisdrankautomaat en een ijsautomaat. Vaak staat er per twee verdiepingen een ijsblokjesmachine in de buurt van de lift.
• Veel accommodaties in Amerika zijn voorzien van tapijt. Dat is wat minder prettig als je een stofallergie hebt.
• In hotelkamers kun je vaak kiezen uit een kingsize ben of twee queensize bedden. Een kingsize bed is een groot tweepersoonsbed van tenminste 1,80 meter breed. Queensize bedden zijn kleinere tweepersoonsbedden: meestal zijn deze 1,40 meter breed. Prima voor ons Europeanen te gebruiken als een tweepersoonsbed. In een kamer met twee queensize bedden kun je dus eigenlijk met het hele gezin (twee volwassenen plus twee kinderen) overnachten.
• Vooraf reserveren is vrijwel altijd aantrekkelijker dan ter plaatse een kamer nemen.

accommodaties in Amerika

Betaal niet teveel voor je hotel, motel of appartement

De goedkoopste kamers in hotels, motels en appartementen vind je vaak door vooraf via internet te reserveren. Naarmate je dichter bij je aankomstdatum komt kan de prijs dalen vanwege een te lage bezettingsgraad, maar de kans is groter dat de prijs stijgt omdat een hotel of motel vol gebint te raken. Dat geldt zeker voor drukkere periodes zoals in de zomer en rond de feestdagen in december. Als je gaat zoeken naar de goedkoopste prijzen voor hotelkamers of andere accommodaties dan zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Er zijn zoveel aanbieders die allemaal verschillende prijsafspraken hebben, dat het lastig is om de laagste prijs te vinden voor jouw data. Zo is soms de ene keer booking.com voordeliger terwijl een andere dag Expedia de voordeligste kamer heeft. Dankzij hotelvergelijker Trivago kun je gemakkelijk en snel de beste prijzen vinden voor hotels, motels, B&B’s en appartementen in Amerika. Zij vergelijken de prijzen van tientallen boekingssites (inclusief alle grote jongens) en de officiële sites van de hotels en motels. Zo zie je in één oogopslag waar je voor jouw data de beste prijzen betaalt.

Vergelijk prijzen van hotels/motels in Amerika en vindt de beste prijs

Jetlag

Een fenomeen waar je onontkomelijk mee te maken krijgt is tijdsverschil als je tussen Nederland en de Verenigde Staten reist. Het is in Amerika altijd vroeger dan in Nederland. Het tijdsverschil bedraagt, afhankelijk van waar je je in de Verenigde Staten bevindt, tussen de zes en twaalf uur. De meeste staten doen ook aan zomer- en wintertijd.
Aan de oostkust (o.a. New York City en Florida) is het zes uur vroeger dan in Nederland (of België). Aan de westkust loopt dit tijdsverschil al op naar maar liefst 9 uur. Het gevolg waar je dan als reiziger vaak mee te maken krijgt is een jetlag. Dit is een verstoring in het slaap-waakritme dat optreedt door een groot tijdsverschil binnen korte tijd. Dit is wat gebeurt als je van Nederland (of België) naar de Verenigde Staten reist of omgedraaid. Onze ervaring is dat de jetlag heftiger is op de terugreis naar Europa dan op de heenreis naar Amerika.

Een jetlag is niet helemaal te voorkomen. Je kunt de impact van een jetlag wel beperken. Onderweg naar Amerika doe je dat door na aankomst je meteen aan te passen aan de lokale tijd. Blijf bij voorkeur dus op tot het tijdstip waarop je in Nederland zou gaan slapen. De kans is dan vrij groot dat je redelijk door kunt slapen. Als je geluk hebt slaap je tot een uur of 6 in de ochtend (lokale tijd) en kun je een dag later nog iets langer blijven liggen. Probeer vooral in het ritme van je bestemming te blijven slapen en vooral ook eten. Dan ben je vrij snel van de jetlag af.

Op de terugweg is het vaak een ander verhaal. De vluchten vanuit de VS naar Nederland zijn vrijwel altijd nachtvluchten. De kans is groot dat je niet of amper slaapt, waardoor je eenmaal thuis aangekomen moe zult zijn en zou willen gaan slapen. Niet doen! Blijf bezig en probeer vooral wakker te blijven. Ga niet eventjes liggen, want dan gaat het mis met de jetlag. Probeer ook hier om je direct aan de lokale tijd aan te passen en ga ’s avonds op een normale tijd naar bed. Zet als het even kan de wekker op 7:00 uur om ’s ochtends op tijd op te staan om meteen in je ritme te komen. Belangrijk is om vervolgens overdag niet eventjes toe te geven aan vermoeidheid als die op komt zetten. Doe je dat wel dan is de kans groot dat je ’s nachts pas heel laat weer in slaap komt, waardoor de jetlag soms wel dagenlang aanhoudt.

Jetlag

Eten en drinken

De Amerikaanse eetcultuur is duidelijk anders dan de Europese eetcultuur. Over het algemeen wordt er meer calorierijk gegeten in Amerika, hoewel er zeker ook wel een trend is van bewuster en gezonder eten. Aan de massa gaat dat echter vaak voorbij omdat het vooral de Amerikaanse voedingsindustrie is die veel geld verdient aan de verkoop van inferieur eten met veel vetten, suikers, zouten en kunstmatige smaakstoffen. Wie enigszins aan de lijn wil denken die moet hier dus wel opletten wat hij/zij eet. Zelfs in producten die wat minder calorierijk lijken zijn vaak niet zo gunstig voor de lijn. Dat begint al bij het ontbijt. Pancakes, bagels maar ook allerlei cereals (ontbijtgranen) vormen flinke calorieënbommen om de dag mee te starten.

Veel van wat de Amerikanen eten is oorspronkelijk van elders afkomstig en daarna ‘veramerikaniseerd’. Voorbeelden van typisch Amerikaanse gerechten zijn spareribs, kipnuggets, pancakes, allerlei varianten op de hotdog, hamburgers, meatloaf, hash browns, s’mores, macaroni & cheese, corn fritters, clam chowder, french toast, gefrituurde uienringen en coleslaw.

Als je gaat eten in Amerika dan kun je dat doen bij food stands, food trucks, diners, fastfood restaurants en restaurants. In restaurants en diners geldt dat je meestal eerst wacht totdat het personeel je een tafel toewijst. Bestellen gaat daarna vrij snel waarna je binnen niet al te lange tijd je eten voorgeschoteld krijgt. De porties zijn over het algemeen groot in Amerika. Wel iets om rekening mee te houden als je overweegt om ook een voorgerecht te nemen. Waar je als Europeaan zeker ook aan zult moeten wennen is de snelheid waarmee de gangen zich opvolgen. Soms heb je je voorgerecht net op en dan komt het hoofdgerecht er al aan. De rekening volgt ook zeer snel nadat je je laatste hap op hebt. Dit is typisch Amerikaans en natuurlijk superefficiënt. Vergeet vooral niet om een goede fooi (gratuity of tip) te geven. Dat is eigenlijk verplicht in de VS tenzij je echt serieus te klagen hebt over de bediening. Een fooienpercentage van 15% is het minimum, maar 18 tot 20 procent is meer gebruikelijk.

Eten en drinken

Wat we in Nederland niet snel zullen doen, maar wat in Amerika wel zeer gebruikelijk is, is om eten dat over is mee te nemen naar huis. De doggybag bestaat dus echt en is alledaagse kost in de Verenigde Staten. De naam doggybag wordt echter amper gebruikt. Personeel vraagt je of je het overgebleven eten in een doos (‘in a box’) wilt hebben. Het staat ook niet raar als je er zelf om vraagt.

In Amerika kun je vrijwel alle dranken krijgen die je in Nederland ook kunt drinken. Sommige specifieke drankjes zoals Orangina, cassis en limonadesiroop zie je niet zo snel in Amerika. Daartegenover staat dat ze ook weer soorten en merken frisdrank hebben die je bij ons niet of amper ziet. Opvallend is dat ijsthee oftewel iced tea in de VS in restaurants vaak vers gemaakt wordt. Je kunt dan kiezen uit de sweetened (gezoete) of unsweetened (ongezoete) variant.

Koffie is een bijzonder verhaal in de VS. Amerikanen drinken hele sloten aan koffie die door Europeanen vaak als slappe bak gezien wordt. De afgelopen jaren is de koffiecultuur wel wat beter geworden in de States. Vooral in grote steden zoals New York City, Los Angeles, Boston, Philadelphia en San Francisco zijn er steeds meer goede koffiezaken waar je absoluut een goede bak koffie kunt drinken. Starbucks is de grote koffieketen in de VS. Smaken verschillen misschien, maar wij zijn niet zo gecharmeerd van de koffie van Starbucks. Toen we er voor het eerst kennis mee maakten, dat was in Miami Beach eind jaren ’90, waren we nog blij met Starbucks. Dit leek in ieder geval op echte koffie en dat waren we in Amerika niet gewend.

Frisdrank is enorm populair in de Verenigde Staten. Cola, sinas en andere koolzuurhoudende dranken worden over het algemeen in grote glazen of bekers geserveerd. Een verschijnsel wat in Amerika ook weer zeer normaal is zijn de zogenaamde refills. Je frisdrank of koffie wordt dan gevraagd of ongevraagd bijgevuld. Refills zijn vaak gratis.

Bierliefhebbers komen de afgelopen jaren veel beter aan hun trekken dan voorheen. Jarenlang werd de biermarkt in Amerika gedomineerd door matige bieren zoals Miller Lite, Coors Lite, Bud Light, Budweiser en het Mexicaanse biermerk Corona. Tegenwoordig schieten de microbrouwerijen als paddenstoelen uit de grond en is er op veel plekken in de States ‘craft beer’ te koop. Redelijk wat bieren zijn gebaseerd op Europese speciaalbieren, maar Amerika is toch ook wel een sterke eigen biercultuur aan het creëren met de hoppige Indian Pale Ales als boegbeeld voor het Amerikaanse bier.

Als je in de Verenigde Staten alcohol wilt kopen of bestellen dan moet je tenminste 21 jaar oud zijn. Een bar waar alcohol geschonken wordt kom je ook niet binnen als je niet kunt aantonen door middel van een ID dat je minstens 21 jaar bent.

Winkelen

Amerika is een winkelparadijs. Vooral als je gaat winkelen om Amerikaanse merken aan te schaffen dan kun je zeer leuke koopjes hebben. Het is sowieso al goedkoper om Amerikaanse producten in de Verenigde Staten te kopen, maar als de dollar een dip heeft dan kan het extra de moeite waard zijn. Niet voor niets dat veel toeristen met een half lege koffer naar Amerika reizen om vervolgens met een volle koffer huiswaarts te keren. Als je van plan bent om redelijk wat te gaan shoppen in Amerika dan is het wel verstandig om de limiet in de gaten te houden van hoeveel je per persoon belastingvrij vanuit de Verenigde Staten mee mag nemen naar de Europese Unie. De Nederlandse douane hanteert een limiet van 430 euro aan waarde per persoon.

Wie zo goedkoop mogelijk wil gaan winkelen die zou vooral eens bij de zogenaamde outlet shopping malls moeten gaan kijken. Daar krijg je vaak tientallen procenten korting op de gangbare winkelprijzen. De kortingen kunnen soms oplopen tot maar liefst 80%. Daarnaast zijn Amerikanen ook dol op zogenaamde coupons waarmee je kortingen of gratis producten krijgt bij bepaalde aankopen. Kijk goed of je aan dergelijke coupons kunt komen voordat je ergens gaat winkelen. Rondom sommige feestdagen worden er ook extra kortingen gegeven. Erg bekend is de inmiddels ook naar Nederland overgewaaide ‘Black Friday’. Dit is de vrijdag na Thanksgiving Day, dat op de derde donderdag van november gevierd wordt. Tijdens Black Friday worden er landelijk enorme kortingen gegeven. Vaak kun je hier ook de zaterdag en zondag daarna nog van profiteren. De maandag daarna is het vooral een online verkoopfeest. Deze dag heet Cyber Monday en is eigenlijk expliciet bedoeld voor webshops. Toch doen normale winkels die ook online presence hebben met een webwinkel er vaak ook aan mee.

Als je gaat winkelen in Amerika zul je merken dat de vermelde prijzen in winkels en webshops vrijwel altijd zonder belastingen zijn. Deze staatsbelasting en stadsbelasting varieert van staat tot staat en vaak ook van stad tot stad. De totale sales tax ligt normaalgesproken tussen de vijf en tien procent. Soms moet je ook nog een creditcardtoeslag betalen als je met creditcard wilt betalen.

Behalve dat Amerika vaak goedkoper is, kun je bepaalde goederen er ook eerder kopen. Zijn er nieuwe Nike’s uitgebracht dan koop je die vaak als eerste in de Verenigde Staten. Heeft Apple een gloednieuw model van hun populaire mobiele telefoons geïntroduceerd? Ook die koop je vaak eerder in Amerika dan in Nederland.

Winkelen